Hoe kwallenleer de vispopulatie in balans kan brengen

Jellyfish Leather

23-09-2015 18:44 | Door: Chris Thijssen

Designstudent Yurii Kasao maakt leer van kwallen. Hiermee wil hij niet alleen een duurzaam alternatief bieden voor koeienleer, maar ook de te hoge kwallenpopulatie op peil brengen.

Yurii Kasao, student aan de Royal College of Art London, bedacht een duurzaam alternatief voor koeienleer. Volgens de student focussen bedenkers van duurzamere leeralternatieven zich vooral op het productieproces, zoals het verven van leer. Kasao wilde echter verder gaan. Hij ontdekte dat hij van kwallen een leerachtig materiaal kon maken.

Het Jellyfish Leather kan net als koeienleer worden gesneden, genaaid en omgevormd. Alle materialen die de student verder gebruikt voor de productie van het kwallenleer zijn volgens hem biologisch geproduceerd en ook biologisch afbreekbaar. Welke materialen dit zijn, maakt Kasao niet bekend.

Kwallenpopulatie

Behalve een duurzaam alternatief voor koeienleer, is het Jellyfish Leather volgens Kasao ook een oplossing om kwallenpopulatie weer in balans te brengen. Door de opwarming van de aarde en een onevenwichtig ecosysteem in de oceaan dijt de kwallenpopulatie in de regio’s Zuidoost- en Oost-Azië de laatste tijd uit.

Volgens Kasao vernietigen de vele kwallen visnetten van viskwekerijen op zee, waarna ze de kweekvis doden en ziekteverwekkers overbrengen. Bovendien eten ze grote hoeveelheden viseieren en plankton, waardoor er minder overblijft voor jonge vissen, die van dit voedsel moeten groeien.

Om dit te voorkomen, gebruiken vissers onder meer speciale shredders die de kwallen in de oceaan doden. Zonde, vindt Kasao. Hij ging op zoek naar nieuwe toepassingen voor de kwallen.

De zeedieren worden vooral in Japan wel gegeten, maar volgens Kasao is er niet genoeg vraag om het kwallenbestand te verlagen in balans te brengen. Met Jellyfish Leather hoopt hij deze vraag te vergroten.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Royal College of Art London | Foto: Royal College of Art London

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail