Hoe champignons de kledingindustrie kunnen verduurzamen

Champignons

25-09-2015 16:03 | Door: Chris Thijssen

Een Amerikaanse student heeft een manier gevonden om stof te maken van mycelium, het dradennetwerk van champignons. Hiermee wil ze een duurzaam alternatief bieden voor conventioneel textiel.

Jill Silverman, student aan de University of Delaware, wilde een duurzaam alternatief voor conventioneel textiel ontwikkelen. Volgens de student gooien veel consumenten hun kleding na een paar keer dragen bij het vuil. Op die manier veroorzaakt de kledingindustrie veel afval. Silverman ging op zoek naar een 100 procent biologisch afbreekbaar alternatief.

Hiervoor bouwde de student verder op bestaand onderzoek naar de toepassingen van champignons. Zo wordt mycelium, het netwerk van de draden van champignons, al gebruikt als vervanger voor piepschuim en bouwmaterialen.

Restproduct

Silverman experimenteerde ook met mycelium, in combinatie met champignonbroed. Dat is een min of meer samenhangende massa van ragfijne celdraden onder de grond, van waaruit champignons ontstaan. Beide draadsoorten blijven over nadat champignons zijn geoogst. Ze kunnen dus worden gezien als restproduct.

Door deze draden in elkaar te laten groeien, verstrengelden ze zich in elkaar. Uiteindelijk vormden de draden stukken stof. Door de draden te verven, stopte Silverman het groeiproces. Om het verven natuurlijk te laten plaatsvinden, gebruikte ze kleurstoffen van de Wilde Peen-plant en van avocadopitten.

Met de resultaten hopen de student en haar begeleider investeringen te krijgen voor een vervolgonderzoek naar de toepassing van mycelium in de kleding- en textielindustrie.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: University of Delaware| Hoofdfoto: LID, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail