Consument wil duurzaam zijn, maar niet alleen

Consument wil duurzaam zijn, maar niet alleen

11-02-2013 12:06 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Nederlanders willen best duurzaam consumeren, zolang anderen het ook doen. Daarnaast kan overheidssubsidie helpen. 

Dat blijkt uit grootschalig onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en TNS-NIPO. De 1100 respondenten beantwoordden vragen over duurzaam overheidsbeleid en groepsgevoel.

Groepsgevoel boven effect

Over het algemeen vinden Nederlanders duurzaam consumeren belangrijk, zolang ze maar niet als ‘gekke Henkie’ worden gezien. De gedachte dat ze meer geld betalen voor duurdere, duurzame producten terwijl anderen plofkippen tegen spotprijzen kopen, staat hen tegen. Verduurzaming zorgt bij consumenten wel voor een goed gevoel: ze vinden dit belangrijker dan de daadwerkelijke effecten.

Daarnaast blijkt als een flinke groep al duurzame producten koopt anderen daar makkelijk bij aansluiten. Het blijkt belangrijker te zijn om geen vreemde eend in de bijt te zijn, dan dat er met een grotere groep een beter resultaat wordt bereikt. Groepsgevoel is dus belangrijker dan duurzaamheid.

Stimulering boven dwang

Wanneer consumenten wordt gevraagd hoe de overheid kan bijdragen aan verduurzamen, verkiezen die stimulering boven dwang. Zelfs als dat meer kost. De overheid moet er hierbij op letten dat zoveel mogelijk mensen meedoen, anders ontstaat het ‘gekke Henkie’-gevoel weer.

Aan de  groep werd gevraagd of ze liever niet-duurzame chocolade wilden verbieden of niet-biologisch vlees.Deze producten mochten dan ook echt niet gekocht worden. Daaruit bleek dat de groep in het begin negatief stond tegenover het verbod, maar later tevreden was over de maatregel. De voorkeur of afkeer vooraf zegt dus niet veel over de waardering achteraf.

Foto: David Blackwell

Bron: PBL

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail