Praxis stopt met verkoop konijnen in tuincentra

Praxis

01-10-2015 07:54 | Door: Chris Thijssen

Praxis Tuincentrum stopt per direct met de inkoop van huisdieren voor verkoop in zijn vestigingen. Vanaf 1 januari 2016 stopt de retailer ook met de verkoop ervan.

Praxis startte zijn Tuincentrum-formule eerder dit jaar volgens traditionele tuincentrumconcepten. Naast de verkoop van tuin gerelateerde producten, hoorde daar volgens de retailer ook de verkoop van dieren bij.

Dit viel echter niet bij iedereen in goede aarde. Zo wezen de Dierenbescherming en de Partij voor de Dieren (PvdD), die zich al langer verzetten tegen dierenverkoop in tuincentra, de retailer erop dat een tuincentrum of bouwmarkt geen geschikte omgeving is om dieren te houden of te verkopen. 

Het aanbieden van dieren in dergelijke winkels zou volgens de partij impulsaankopen stimuleren. Vooral konijnen en knaagdieren zouden hier het slachtoffer van worden. Door ondoordachte aankopen, worden ze volgens de PvdD slecht verzorgd of snel weer afgestaan.

Dierenwelzijn

De afgelopen maanden heeft Praxis Tuincentrum naar eigen zeggen met zowel de Dierenbescherming als met de klant gesproken over dierenwelzijn.

“We willen een goed voorbeeld geven en zijn, zowel op het gebied van duurzaamheid als dierenwelzijn”, zegt Anusha Bruitzman, woordvoerder van Praxis, in een persbericht. “Daarom is besloten per direct te stoppen met de inkoop van dieren. Vanaf 1 januari 2016 zijn er geen dieren meer in onze eigen filialen te koop.”

Als volgende stap gaat Praxis Tuincentrum volgens Bruitzman bekijken hoe het assortiment kan worden aangepast aan de specifieke huisvestingsbehoeften van huisdieren.

Daarnaast gaat de retailer voorlichting geven over het houden van huisdieren. In samenspraak met de Dierenbescherming gaat Praxis de consumenten die toch een huisdier willen kopen, verwijzen naar dierenopvangorganisaties in de regio.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Praxis | Foto: Monica Hinkle, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail