Gore investeert $ 15 mln in duurzamer outdoor-textiel

Gore

07-10-2015 18:51 | Door: Chris Thijssen

W.L. Gore & Associates (Gore), fabrikant van onder andere het Gore-Tex-materiaal, steekt de komende vijf jaar $ 15 mln in onderzoek naar duurzame materiaaloplossingen.

Gore wil zijn durable water repellent (DWR)-materialen duurzamer maken, zonder dat de technische functionaliteiten van de stof verloren gaan. Hiervoor werkt de fabrikant van functionele stoffen niet alleen intern aan duurzame oplossingen, maar zoekt het bedrijf ook naar ideeën die van buiten komen.

“Onze toewijding als een toonaangevend technologiebedrijf gaat veel verder dan het zoeken naar alternatieven voor onze huidige coatingsoplossingen”, zegt John P. Cusick, Global Business Leader Consumer Garments, tegen Innovations in Textiles. “We onderzoeken ook volledig nieuwe werkwijzen om de ecologische voetafdruk van onze producten te verlagen en een rolmodel te zijn voor een meer verantwoordelijke outdoor-industrie.”

Perfluorkoolstoffen

DWR-materialen, die zich kenmerken door hun waterdichte eigenschappen, bevatten vaak schadelijke perfluorkoolstoffen (PFK’s). Deze stoffen worden gebruikt om kleding beter bestand te maken tegen water, olie en vlekken. Volgens verschillende organisaties, waaronder Greenpeace, vervuilen PFK’s het water, de luchtkwaliteit en de menselijke gezondheid. 

De fabrikant focust zich naar eigen zeggen op het terugdringen van het gebruik van PFK’s. “Gore heeft een in de outdoor-industrie een leiderschapsrol aangenomen als het gaat over duurzaam beheer van PFK’s”, zegt Bernhard Kiehl, Leader of the Gore Fabrics’ Sustainability Program, in het artikel.

“We investeren significant en we zijn een van de eerste fabrikanten die perfluoroctaanzuur (PFOA) uit onze ruwe materialen hebben geëlimineerd. Dit geldt voor de productie van onze gehele range van functionele stoffen.”

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Innovations in Textiles | Foto: W. L. Gore & Associates

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail