Staatssecretaris: ‘Alleen nog duurzaam vlees in 2020’

Staatssecretaris: ‘Alleen nog duurzaam vlees in 2020’

06-03-2013 12:51 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Staatssecretaris Dijksma wil dat er vanaf 2020 alleen nog maar duurzaam vlees in de Nederlandse schappen ligt. Producenten mogen vrijwillig meedoen.

De staatssecretaris van Economische Zaken plaatste haar stip op de horizon tegenover dagblad Trouw. Dijksma vindt dat het welzijn van dieren weer voorop moet worden gesteld met meer aandacht voor milieu, omwonenden en de volksgezondheid.

Daarmee onderschrijft Dijksma de doelstelling van het Verbond van Den Bosch. Anderhalf jaar geleden kwamen boeren, supermarktketens en slachterijen samen in het verbond en spraken uit in 2020 alleen nog duurzaam te willen produceren. Een belangrijk punt is dat het gebruik van antibiotica bij dieren naar een minimum moet worden teruggebracht.

Uit de markt

Doordat de markt zelf het initiatief heeft genomen ziet Dijksma voorlopig geen noodzaak om wet- en regelgeving aan te scherpen. ‘Het akkoord is afgesproken tussen supermarkten, boeren, voederbedrijven en vleesverwerkers,’ vertelt een woordvoerder van EZ. ‘Juist als iets uit de markt zelf komt, willen we geen wetten door de Tweede Kamer jagen, maar toejuichen dat partijen zelf aan de slag gaan.’

De staatssecretaris hangt echter niet achterover. Gisteren bracht Dijksma een bezoek aan een boerderij die voorop loopt wat betreft dierenwelzijn. Zo hebben de varkens meer ruimte, zijn stallen voorzien van natuurlijk daglicht en is er speelmateriaal voor de beesten.

Geen alternatief

Om de transitie naar duurzaam vlees te realiseren is er een omslag in het denken nodig, vindt Dijksma. De consument moet bereid zijn om meer te betalen voor het product. De markt kan vervolgens effectief op die verandering reageren. Zo zal de plofkip vanaf 2015 helemaal uit de schappen verdwenen zijn, maakte de pluimveesector vorige week al bekend.

Blijft openstaan hoe verzekerd kan worden dat vlees uit het buitenland duurzaam is. ‘Hoe dit beleid wordt opgepakt voor vlees vanuit het buitenland, moeten de supermarkten gezamenlijk afspreken. Er zijn al verschillende voorwaarden waar alle leveranciers aan moeten voldoen.’

Foto: Vanessa via Flickr.com

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.



Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken