Belgische brouwer brouwt bier steeds duurzamer

Belgische brouwer brouwt bier steeds duurzamer

07-03-2013 14:41 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

’s Werelds grootste brouwerij AB InBev heeft zijn in 2009 opgestelde duurzaamheidsdoelen ruim gehaald.

Het Belgische Anheuser-Busch InBev stelde in 2009 driejarige doelen op om zowel de CO2-uitstoot en het water- en energiegebruik bij de productie van bier en frisdrank te reduceren. Dat beleid heeft zijn vruchten afgeworpen. Zo nam de energie-efficiëntie de afgelopen drie jaar in de verschillende brouwerijen van AB InBev toe. De hoeveelheid energie die gebruikt wordt bij de productie van een hectoliter drank daalde met 12 procent.

Ook op watergebied is vooruitgang geboekt. Zo verbruikt de multinational bij de productie van een hectoliter drank inmiddels gemiddeld 3,5 hectoliter water. Ten opzichte van 2009 is dat een reductie van 18,6 procent. De waterbesparing staat gelijk aan de hoeveelheid water die nodig is om 25 miljard blikjes bier te produceren.

Het succes suggereert dat de duurzaamheidsdoelen uit 2009 wellicht weinig ambitieus waren. Toch zijn de cijfers van AB InBev indrukwekkend. Nederlands groenste brouwer Grolsch gebruikte in 2012 ongeveer 3,8 hectoliter water per hectoliter bier. Heineken, dat de ambitie heeft de duurzaamste brouwer ter wereld te worden, zat in 2011 nog op 4,3 hectoliter.

99,2% afval gerecycled

Dit beleid heeft niet alleen gezorgd voor duurzame resultaten: door efficiënter te produceren werd in 2012 $92 mln (€70,6 mln) verdiend en aan recycling zelfs $420 mln (€322,6 mln).

De brouwer van onder andere Hertog Jan, Hoegaarden en Budweiser recyclet zijn afvalstoffen bijna volledig. Het doel was om 99 procent van de afvalvloeistoffen te recyclen, maar dit werd met 0,2 procentpunt overstegen. Het volledig gerecyclede PET-flesje van het Braziliaanse drankje Guaraná Antarctica is een goed voorbeeld: bij de productie wordt 70 procent minder energie verbruikt én met hetzelfde percentage de CO2-uitstoot verminderd.

De totale CO2-reductie van AB InBev bedroeg in 2012 15,7 procent, ruim boven de doelstelling van 10 procent ten opzichte van 2009. De Belgen hebben dit mede aan innovaties te danken. Het nieuwe bierflesje van Beck’s is bijvoorbeeld 11 procent lichter dan zijn voorganger, waardoor volgens schattingen in 2013 de CO2-uitstoot met 2000 ton zal dalen.

Bron: Evironmental Leader

Foto: Todd Quinn via Flickr.com

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken