50 meest verkochte voedselproducten en hun milieu-impact

50 meest verkochte voedselproducten en hun milieu-impact

13-03-2013 15:23 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een dinsdag gepubliceerde lijst toont de milieu-impact van de 50 meest verkochte voedselproducten. Het rapport biedt voedingsbedrijven houvast voor verbeteringen.

Het Engelse Product Sustainability Forum (PSF) bundelde meer dan 150 studies naar de milieu-impact van veel verkochte voedselproducten. Volgens de onderzoekers veroorzaken deze 50 producten samen meer dan 90 procent van de totale CO2-uitstoot van supermarktproducten. Ze richtten zich daarbij met name op het Verenigd Koninkrijk.

Melk en vlees veroorzaken, zoals te verwachten, de meeste CO2-uitstoot. Daarnaast keek het rapport naar watergebruik en afval. Chocola is met afstand het meest waterverslindende product uit de lijst. Na chocola volgt geconcentreerd vruchtensap. Op het gebied van afval bleken brood, melk en aardappelen het vaakst onnodig te worden weggegooid.

Verbeterpunten

Volgens de onderzoekers is het onderzoek bedoeld om bedrijven te helpen met het effectief verlagen van hun milieu-impact. ‘Dit onderzoek laat bedrijven zien waar de mogelijkheden tot verbetering liggen,’ zegt Liz Goodwin, voorzitter van het PSF. ‘Door deze kansen uit te lichten geven we hele productieketens de mogelijkheid samen de belangrijkste punten te verbeteren.’

Het lijkt erop dat dit gaat lukken. Drie grote voedselbedrijven, Sainsbury's, The Co-operative Group en Nestlé, gaan de lijst gebruiken om een aantal van de meest vervuilende producten aan te pakken. Zo gaat Sainsbury’s kijken naar de CO2-uitstoot van vlees, vis en pluimvee. The Co-operative gaat onderzoeken hoe het de afvalproductie in de ketens van melk, chocola en aardappelen kan verminderen en Nestlé gaat voor diezelfde producten onderzoeken of er efficiënter kan worden omgegaan met grondstoffen.

Bron: businessgreen

Foto: arbyreed via Flickr.com

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken