En nu ook: het kangoeroevleesschandaal

En nu ook: het kangoeroevleesschandaal

14-03-2013 12:37 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In Zuid-Afrika is 70 procent van het vlees verkeerd gelabeld. Consumenten kunnen daardoor zonder het te weten vlees van bedreigde en uitheemse diersoorten eten.

Na het paardenvleesschandaal in Europa heeft het Afrikaanse continent nu ook een voedselschandaal. Uit een genetisch onderzoek van de University of the Western Cape blijkt namelijk dat vleesproducten in Zuid-Afrika structureel verkeerd gelabeld worden. Van de 146 onderzochte DNA-monsters van vleesproducten bleken meer dan 100 monsters verkeerd gelabeld te zijn.

De onderzoekers vonden paardenvlees dat gelabeld was als springbok, giraffe als antilope en kangoeroe als struisvogel. Rundvlees was in alle monsters wél goed gelabeld. ‘De kangoeroe was onze grootste verrassing,’ zegt onderzoeker Maria Eugenia D’Amato. ‘Kangoeroes komen niet voor op dit continent, dus het kangoeroevlees moet zijn geïmporteerd.’

Bedreigde diersoorten

Verontrustend was de vondst van de 'cape mountain zebra', een soort die onder de naam Equus Zebra voorkomt op de rode lijst van bedreigde diersoorten van de internationale organisatie voor natuurbehoud IUCN.

De onderzoekers pleiten voor betere maatregelen om verkeerd labelen te voorkomen. Dit is belangrijk voor de bescherming van bedreigde diersoorten én voor de gezondheid en keuzevrijheid van consumenten.

Bron: New York Times

Foto: Rita Willaert via Flickr.com

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken