Hagelslag van afgedankte groente tegen voedselverspilling

Hagelslag

02-12-2015 12:11 | Door: Chris Thijssen

Orfi-food en Mont Blanc Foods werken aan de ontwikkeling van hagelslag op basis van afgedankte groente. Hiermee willen de bedrijven voedselverspilling verminderen.

Groentepops moeten een gezond alternatief worden voor cornflakes, hagelslag of muesli. Ze zijn gemaakt van groente die anders wordt weggegooid, omdat die niet de gewenste vorm of kleur heeft. Er worden verschillende groentesoorten gebruikt, waaronder wortel.

De komende tijd testen Orfi-food uit Groningen en Mont Blanc Foods uit Eelde de innovatie, die lijkt op vruchtenhagel. Daarna wordt de hagelslag getest door speciale testpanels. Vervolgens is het de bedoeling de groentepops te produceren in Groningen. Hiervoor stelt de provincie Groningen € 150.000 subsidie beschikbaar.

“We kunnen nu weer verder. De doelstelling is tweeledig”, zegt Leo den Hamer van Mont Blanc Foods tegen Dagblad van het Noorden. “We maken iets wat gezond is en zorgen voor minder afval doordat minder voedsel wordt weggegooid. Dat streven past in deze tijd.”

Paneermeel uit reststromen

De bedrijven zeggen tegen het dagblad dat ze hopen de groentepops binnen een jaar op de markt te brengen. Op den duur willen ze de mogelijkheden voor nieuwe producten op basis van afgedankte groente bekijken, zoals chips en mueslirepen.

Afgedankte groenten zijn niet de enige producten die Orfi-food nieuw leven inblaast. Zo maakt het bedrijf vezelrijk paneermeel uit reststromen afkomstig uit de aardappelzetmeelindustrie.

Voor zijn innovaties is Orfi-food in de race voor de titel ‘Meest innovatieve food start-up 2015’ van Ketchum Food Lab-competitie 2015. Daarvoor zijn ook de start-ups Seamore en Deata genomineerd.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Provincie Groningen, Dagblad van het Noorden, Ketchum Food Lab Competitie 2015 | Foto: Tim Taylor, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.



Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken