Dutch Alliance verduurzaamt palmolieketen vanaf 2016

Oliepalm

03-12-2015 18:02 | Door: Chris Thijssen

De Task Force Duurzame Palmolie gaat vanaf 2016 over in de Dutch Alliance Sustainable Palm Oil. Doel blijft de verduurzaming van de palmolieketen.

De Task Force Duurzame Palmolie (TFDP) werkt sinds 2010 aan het realiseren van 100 procent duurzame palmolie in de Nederlandse markt. Het mandaat van de Task Force loopt eind 2015 af. De TFDP stelt echter dat het werk dan nog niet klaar is, omdat verduurzaming een continu proces is.

De leden van de TFDP, waaronder het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel (CBL), de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) en de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi), gaan verder met het verduurzamen van de palmolieketen via de Dutch Alliance Sustainable Palm Oil (Daspo).

De Daspo verbindt zich aan het stimuleren van de fysieke inkoop van duurzame palmolie. Hiervoor roepen de leden alle sectoren die palmolie verwerken, kopen of verkopen op zich aan te sluiten bij hun ambities voor duurzame palmolie.

Bescherming van bossen

Een speerpunt hierbij is de continue aanscherping van de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO)-certificeringsstandaard. Deze standaarden richten zich op de bescherming van hoogwaardige bossen, geen productie op veenlanden en de ondersteuning van kleine, onafhankelijke boeren.

Met Nederland als voorbeeld hebben inmiddels acht andere landen een initiatief opgezet dat vergelijkbaar is met de Daspo. Doel van de Dutch Alliance is dan ook om niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van Europa en andere regio’s duurzame palmolie te stimuleren.

Dit is volgens de leden vooral belang voor multinationals en bedrijven die in meerdere landen actief zijn, zodat zij hun totale productie kunnen overschakelen op duurzame palmolie. Om dat te bevorderen, deelt de Daspo zijn ervaring en kennis met de andere nationale initiatieven.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Task Force Duurzame Palmolie | Foto: Aul Rah, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken