FNLI: bestempel organische reststromen niet als afval

Sinaasappelschil

04-12-2015 07:54 | Door: Chris Thijssen

Reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie mogen niet langer worden beschouwd als afval. Dat stelt de Europese Commissie (EC) in het nieuwe Circular Economy Package.

In het Circular Economy Package kondigt de EC maatregelen aan om de Europese economie meer circulair te maken. De maatregelen moeten duidelijkheid scheppen over de status van reststromen en zo de levenscyclus van producten sluiten.

Daarmee hoopt de EC jaarlijks een CO2-reductie van 450 miljoen ton te realiseren. Daarnaast zou de circulaire economie bedrijven jaarlijks € 600 mrd kunnen opleveren, valt in het document te lezen.

Voedselverspilling

De plannen zijn erop gericht maximale waarde uit en maximaal gebruik van alle grondstoffen, producten en afval te realiseren. De EC richt zich hiermee op de volledige keten, van productie en consumptie tot afvalmanagement en de markt voor secundaire grondstoffen.

Zo stelt de EC onder meer dat reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie niet meer mogen worden gezien als afval. Met deze instelling wil het orgaan voedselverspilling in Europa tegengaan. Datzelfde geldt voor plantaardige reststromen uit de agrifood-keten die worden verwerkt tot veevoer.

Hoogwaardig hergebruik

De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) is voorzichtig positief over het nieuwe pakket. De EC benadrukt volgens de federatie terecht dat veel meer duidelijkheid moet worden gecreëerd over de status van reststromen om hoogwaardig gebruik of hergebruik mogelijk te maken. 

Daarnaast is het volgens de FNLI positief dat plantaardige reststromen uit de agrifoodketen die worden verwerkt tot veevoer, niet meer als afval worden beschouwd. “Deze bepaling zou echter ook moeten gelden voor organische reststromen die een andere nieuwe bestemming krijgen, bijvoorbeeld als materiaal voor de biobased industrie”, schrijft de federatie in een persbericht. “Dit maakt hoogwaardig (her)gebruik van deze stoffen veel eenvoudiger.”

De FNLI stelt dat vooral van belang is dat het streven naar een circulaire economie ook consistent terugkomt in de handhaving van lidstaten en lokale milieu-inspectiediensten. “Dat is helaas geen vanzelfsprekendheid: nog te vaak worden waardevolle organische materialen als afval bestempeld.”

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: FNLI, Europese Commissie | Foto: Rob Bertholf, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.



Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken