Cosun krijgt € 1 mln voor chemiegrondstoffen uit aardappel

Aardappel

10-12-2015 10:12 | Door: Chris Thijssen

De agro-industriële coöperatie Royal Cosun krijgt van de provincie Noord-Brabant € 1 mln voor onderzoek naar nieuwe toepassingen voor agrarische reststromen. Het bedrijf wil hieruit grondstoffen halen voor de chemie.

De provincie Noord-Brabant wil innovatie stimuleren om zoveel mogelijk toegevoegde waarde te halen uit agrorestromen. Niet alleen voor de productie van nieuwe voedingsmiddelen, maar ook voor het maken van chemische producten.

Om onderzoek op dit gebied uit te voeren, krijgt Royal Cosun € 1 mln subsidie van de provincie. Het bedrijf werkt sinds mei 2015 aan de bouw van het Cosun Innovatiecentrum op het Agro & Food Cluster Nieuw Prinsenland in Dinteloord, naast de fabriek van Suiker Unie.

Hoogwaardige grondstoffen

In dit centrum gaat het bedrijf onderzoek doen naar nieuwe toepassingen voor agrarische (rest)stromen van onder meer aardappels en suikerbieten. Het is de bedoeling dat Royal Cosun uit deze stromen hoogwaardige materialen of plantaardige grondstoffen voor de chemie haalt.

Met het nieuwe innovatiecentrum zet het bedrijf in op de ontwikkeling van het kennisintensieve cluster voor de agro- en foodsector en de biobased economy. Dat sluit aan op de doelstellingen van de Biobased Delta, waar het Agro & Food Cluster Nieuw Prinsenland onder valt. In deze delta werken bedrijven, overheden en onderwijsinstellingen samen aan de ontwikkeling van de biobased economy.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Provincie Noord-Brabant | Foto: Ted Murphy, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken