ABN: groene bedrijfslocatie is logische stap in foodsector

Gebouw

11-12-2015 09:11 | Door: Chris Thijssen

Volgens ABN Amro is duurzaamheid doorgedrongen in de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie. Dit is volgens de bank ook noodzakelijk, omdat het thema bij foodservicebedrijven steeds hoger op de agenda staat.

Dat concludeert ABN Amro in het sectorrapport Duurzaam produceren in de food. What’s next?. Volgens de bank houdt bijna elk voedingsmiddelenbedrijf zich in meer of mindere mate bezig met duurzame thema’s, zoals dierenwelzijn, energie- en waterbesparing, verwaarding van reststromen en verantwoorde inkopen. Consumenten, ngo's, overheden en retailers eisen dit ook steeds meer, stelt het rapport.

Volgens de bank zijn foodretailers en foodservicebedrijven voortdurend op zoek naar onderscheidend vermogen in hun formule. Duurzame producten en keurmerken kunnen daarbij helpen, schrijft ABN Amro, maar ook aantoonbare prestaties op het gebied van energiereductie of hergebruik van afvalstromen.

“Dat zegt namelijk iets over de vooruitstrevendheid van de ondernemer en onderneming en de bereidheid om bij te dragen aan de verduurzaming van de gehele keten: van boer tot bord”, schrijft de bank. Volgens ABN Amro is het realiseren van een aantoonbaar ‘groene’ bedrijfslocatie dan ook een belangrijke volgende stap in de verankering van duurzaamheid in het bedrijfsprofiel.

20 procent minder energiekosten

Zo zou een duurzame bedrijfslocatie zorgen voor onderscheidend vermogen richting afnemers. Ook kan een groen gebouw leiden tot besparingen op de productiekosten. Zo blijkt uit onderzoek dat duurzaam gecertificeerde nieuwe gebouwen vaak een reductie in energiekosten laten zien van meer dan 20 procent. Voor gerenoveerde gebouwen ligt dat percentage vaak lager.

Om duurzame bouw te realiseren, kunnen bedrijven gebruikmaken van verschillende keurmerken voor duurzaam bouwen, zoals Breeam en Leed. Deze keurmerken zorgen niet allleen voor een hogere gebouwwaarde, maar kunnen ook groene financieringsinitiatieven, zoals green bonds, bereikbaar maken.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: ABN Amro | Foto: Jeremy Levine, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken