Hutten: Het wordt tijd om te laten zien dat het anders kan

Bob Hutten

16-12-2015 14:03 | Door: Chris Thijssen

Bij culinair dienstverlener Hutten uit Veghel werken dagelijks 1.500 mensen aan de uitvoering en ontwikkeling van vernieuwende concepten. Bob Hutten, algemeen directeur, blijft innoveren om zijn bedrijf op een duurzame manier te runnen.

Volgens de algemeen directeur is duurzaamheid bij Hutten onderdeel van de bedrijfsvoering. “We zijn te ver doorgegaan, ik geloof erin dat je moet leiden en managen, meer, beter en langer, maar nooit ten koste van”, zegt Bob Hutten in de uitzending van DuurzaamBV Radio van 11 december.

Een voorbeeld hiervan is het zelfontwikkelde keurmerk De Guijt, waar alle 11.000 recepturen van Hutten aan voldoen. Het keurmerk garandeert dat de producten vers en ambachtelijk zijn, en milieu- en diervriendelijk zijn geproduceerd. De producten zijn afkomstig van door Hutten geselecteerde boeren.

Verspillingsfabriek

Maar waar voedsel wordt geproduceerd, verwerkt en geserveerd, wordt ook voedsel verspild. “We verspillen met elkaar zo’n € 5 mrd en goede antwoorden blijven uit”, zei Hutten. Het gaat volgens de directeur om reststromen van boeren, versnijders, verwerkers, veilingen en retail. “Daar moeten we echt wat aan gaan doen.”

Om deze verspilling terug te dringen, opent Hutten in maart zijn nieuwe Verspillingsfabriek. In deze Veghelse fabriek, van zo’n 5.000 vierkante meter groot, gaat het bedrijf reststromen uit de voedingssector verwerken tot restaurantwaardige producten.

Zo is het denkbaar dat te kleine tomaten of uien die niet aan de supermarktnormen voldoen, worden verwerkt tot hoogwaardige soep. Voedingsmiddelen die in de fabriek worden geproduceerd, kunnen via de eigen afzetkanalen worden verkocht of geserveerd, maar ook via andere kanalen, zoals supermarkten en andere cateraars.

Samenwerking foodpartners

“Er zijn ongeveer dertig bedrijven die het een heel warm hart toedragen, daar maken we nu proposities mee”, zei de algemeen directeur, die zo’n € 2 mln eigen risico in de Verspillingsfabriek heeft gestoken. Hij deed de investering met het vertrouwen dat hij partners uit de industrie kan inspireren mee te doen.

“Ik vertrouw op mijn collega’s, ik vind ook echt dat we er met elkaar iets aan moeten doen. Het is niet zaligmakend; € 5 mrd lossen wij echt niet op, dan moeten er misschien wel twintig fabrieken komen. Maar het wordt wel tijd voor grote, goede projecten waarmee we laten zien dat het op deze manier kan.”

"Ik vind echt dat we er met elkaar iets aan moeten doen"

Afstand tot de arbeidsmarkt

In de Verspillingsfabriek gaan onder anderen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken. Hutten is naar eigen zeggen groot voorstander van het aannemen van deze werknemers, maar ziet ook moeilijkheden voor werkgevers. “Het zijn niet voor niets mensen met een achterstand. En onze processen zijn zo lean and mean geworden dat imperfectie daar eigenlijk niet in past. En dat heb je gewoon een bepaalde periode”, legt de algemeen directeur uit.

Hij gelooft niet in een quotumregeling vanuit de overheid. “Ik denk wel dat we bij onszelf eens goed moeten nadenken over het feit of het wel normaal is wat we doen. We ontnemen mensen een belangrijk stuk van hun bestaansrecht als ze niet meer kunnen werken, als ze niet meer van nut kunnen zijn.”

Volgens Hutten kun je er als werkgever ook voor kiezen om mensen buiten de reguliere processen te laten werken. Zo zouden werkgevers diensten die zijn uitbesteed kunnen terughalen of nieuwe producten en diensten opzetten. Dat je ook daarmee een businessmodel kunt ontwikkelen, bewijst Hutten met zijn succesvolle bakkerij waarin doven en slechthorenden werken.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: DuurzaamBV Radio | Foto: Hutten (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.



Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken