29-12-2015 13:13 | Door: Chris Thijssen

Melk zonder koeien, een heuse Verspillingsfabriek om voedselverspilling terug te dringen en biobased verpakkingen die voedsel langer houdbaar maken.

Aan de hand van de meest gelezen berichten van 2015 blikt DuurzaamBedrijfsleven terug op het belangrijkste nieuws en de opvallendste trends van het voorbije jaar. In deze editie behandelen we het voedingsnieuws.

1. Melk zonder koe?

Verschillende bedrijven en wetenschappers zoeken naar alternatieven voor oprakende of vervuilende ingrediënten. Zo ontwikkelen ze vervangers voor vlees of vis, waarvan de productie een hoge milieu-impact heeft.

Het best gelezen artikel over duurzame voeding in 2015 was het nieuws over de Amerikaanse topkok James Corwell, die van tomaten tonijn maakt. Met deze Tomato Sushi wil hij een duurzaam alternatief bieden voor tonijn, waarvan de populatie onder druk staat. De topkok wist met behulp van een speciale kooktechniek de textuur en de smaak van de tomaat te veranderen. Zo krijgt de tomaat volgens Corwell dezelfde hartige smaak en vlezige structuur als tonijn.

Maar ook het bericht over Muufri werd goed gelezen. De start-up uit Silicon Valley maakt melk zonder koeien. Bij de productie van deze ‘laboratoriummelk’ zou tot 65 procent minder broeikasgas worden uitgestoten dan bij traditionele koemelkproductie. De melk bestaat uit proteïnen en vetzuren die worden gemaakt door genetisch gemodificeerde gistcellen met koeien-DNA. Hieraan voegen de makers stoffen als calcium en kalium toe. Vervolgens emulgeren ze het mengsel tot een lactosevrije melk. 

2. Afval wordt waardevol product

Om meer waarde te halen uit voedsel en reststromen, zoekt het bedrijfsleven naar manieren om voedselverspilling terug te dringen.

Het artikel over fruitpoeder van FoPo werd in 2015 goed gelezen. De Zweedse start-up verwerkt afgedankt, nog net eetbaar fruit tot voedzaam fruitpoeder. Hierdoor wordt de houdbaarheid van het fruit verlengd van twee weken naar twee jaar. Daarnaast kan het fruitpoeder door de vorm gemakkelijk en efficiënt over de hele wereld worden vervoerd en is er geen koeling nodig om het poeder te bewaren.

Ook het bericht over BroccoLeaf trok veel lezers. Onder deze naam verkoopt een Amerikaanse teler bladeren van broccoli die normaal gesproken worden weggegooid. De bladeren zouden veel vitamine A en C bevatten. Het bedrijf oogst de bladeren voordat de kroon van de broccoli is gevormd. Voor de teelt is dus geen extra water of energie nodig. Het blad kan vervolgens in zijn geheel worden gegeten, of worden verwerkt in soepen of sappen.

Veuve Clicquot

Normaal gesproken worden de bladeren als afvalproduct gezien. Na de oogst worden ze dan verwerkt als afvalstroom. Door ook de bladeren als volwaardig voedingsmiddel te beschouwen, haalt het bedrijf meer waarde uit het gewas.

In Nederland ontwikkelen bedrijven ook oplossingen om voedselverspilling terug te dringen. Zo opent Hutten in maart 2016 een Verspillingsfabriek, waar het bedrijf wekelijks 30 ton restromen uit de voedingsindustrie gaat verweken tot restaurantwaardige producten. Zo worden te kleine tomaten of uien die niet aan de supermarktnormen voldoen, verwerkt tot hoogwaardige soep.

3. Verpakkingen van én voor voedsel

Ook op het gebied van verpakkingen vonden in 2015 verschillende ontwikkelingen plaats. Champagneproducent Veuve Clicquot maakt bijvoorbeeld de papieren verpakkingen van champagneflessen voortaan van water, natuurlijke vezels en druivenschillen. De druivenschillen zijn een bijproduct van het productieproces van de champagne van Veuve Clicquot. Hierdoor weet de producent zijn eigen hoeveelheid afval te reduceren.

Behalve met duurzame materialen, innoveerden onderzoekers en bedrijven ook met verpakkingen die het voedsel beschermen tegen ziekteverwekkers en zo de houdbaarheid ervan verlengen.

Zo heeft het Rotterdamse biochemische bedrijf Parx Plastics een methode ontwikkeld die bacteriëngroei in voedselverpakkingen tegengaat. De technologie is gebaseerd op natuurlijke processen waarbij geen biociden worden gebruikt. Volgens de bedrijven leidt dit tot 93 à 97 procent lagere groei van salmonella, listeria, E.coli en staphylococcus aureus op het verpakkingsmateriaal, vergeleken met andere verpakkingen.

Een innovatie van onderzoekers aan de Canadese University of Alberta is gemaakt van biobased materiaal én houd vlees langer vers. De verpakking is gemaakt van aardappelschillen, die een antibacteriële werking hebben. De onderzoekers verwerkten chemische stoffen uit aardappelschillen tot een folie, waarin andere voedingsmiddelen, zoals vlees te verpakken zijn. De op aardappelzetmeel gebaseerde verpakkingsfolie is volgens de onderzoekers een duurzaam alternatief voor uit aardolie gemaakte verpakkingen. 

Verpakking

Header-foto: Loozrboy, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven), In tekst-foto: Andrew Moore, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven), Voetfoto: Parx Plastics (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)