85% minder Bordeaux-wijn door klimaatverandering

85% minder Bordeaux-wijn door klimaatverandering

10-04-2013 13:05 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De klimaatverandering zal desastreuze gevolgen hebben voor de traditionele wijnregio’s. Er moet vanaf 2050 rekening worden gehouden met lagere oogsten.

Slecht nieuws voor de wijnliefhebbers: volgens onderzoekers van verschillende Amerikaanse instituten zal de productie van ‘s werelds beste wijn ‘dramatisch’ teruglopen. In het onderzoek, genaamd Climate Change, Wine and Conservation, werden de gevolgen van 17 verschillende klimaatmodellen op negen wijngebieden onder de loep genomen.

Door de opwarming van de aarde en de afname van neerslag zal tussen de 19 en 73 procent van de huidige populaire wijngrond na 2050 minder geschikt zijn voor het verbouwen van druiven. Wanneer het telen van wijnranken hier wordt doorgezet is meer water nodig, met hogere kosten en een complete aanpassing van de lokale watervoorzieningen tot gevolg.

Vooral de Europese wijnindustrie zal het zwaar te verduren krijgen. Volgens het onderzoek zal de productie van wijn uit de Franse regio’s Bordeaux, Rhône en het Italiaanse Toscane met zo’n 85 procent afnemen. Ook de toekomst van wijnboeren uit Californië, Chili, Australië en Zuid-Afrika ziet er niet rooskleurig uit.

De onderzoekers voorspellen dat de productie van wijn zal verplaatsen naar noordelijke gebieden van Amerika, Noord-Europa en centraal China.

Bron: Environmental Leader

Foto: Momo via Flickr.com

 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken