Hoe een filter van pindaschillen de lucht zuivert

Pinda's

18-01-2016 09:01 | Door: Chris Thijssen

Een Mexicaanse bioloog heeft een biofilter ontwikkeld die micro-organismen in pindaschillen gebruikt om vervuiling aan de lucht te onttrekken.

Dat schrijft Investigacion y Desarrollo. De bioloog, werkzaam aan de Universidad Nacional Autónoma de México, ontwikkelde het biofilter in samenwerking met het Mexicaanse Cinvestav-onderzoekscentrum. In de Mexicaanse landbouw worden pindaschillen in grote hoeveelheden geproduceerd. Ze worden normaal gesproken beschouwd als een bijproduct zonder waarde.

Pindaschillen bevatten echter micro-organismen die kunnen worden ingezet om de lucht te zuiveren van verontreinigende stoffen als methanol en oplosmiddelen. De Mexicaanse onderzoeker ontwierp een prototype van een filter, dat pindaschillen bevat. De micro-organismen op de schillen breken de giftige, verontreinigende stoffen in de lucht af en zetten deze om in schone lucht.

Vervuilende dampen

Het prototype is volgens de onderzoeker vergelijkbaar met een afzuigkap in de keuken. In tegenstelling tot een afzuigkap is de biofilter echter niet alleen in staat om de vervuilende dampen te absorberen, maar ook om ze af te breken.

Dit zou de biologische filter geschikt maken voor gebruik in verontreinigde werkomgevingen van bedrijven die werken met oplosmiddelen of inkt. Maar de onderzoeker ziet ook kansen voor het alledaagse leven. Zo werkt hij aan de ontwikkeling van een prototype dat in scholen kan worden gebruikt.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Investigacion y Desarrollo | Foto: Christian Schnettelker, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken