Biologisch afbreekbare spoeling voorkomt voedselvergiftiging

22-01-2016 12:29 | Door: Aveline Bies

Een antimicrobische spoeling vermindert het risico op ziekteverwekkende organismen die in voedsel voorkomen. Hierdoor is vers voedsel veiliger en kan afvalwater vaker worden hergebruikt.

Dit schrijft Foreignaffairs. Joshua Gurtler, verbonden aan de Amerikaanse Agricultural Research Service, heeft samen met zijn team een antimicrobische spoeling ontwikkeld. Een test met de spoeling wees uit dat ziekteverwekkers op voedsel voor 99,99 procent verdwenen. Ook in het afvalwater kwamen de ziekteverwekkers niet meer voor. De spoeling bestaat uit een combinatie van melkzuur, fruitzuren en waterstofperoxide.

De onderzoekers zien kansen voor de methode in commerciële processen waarbij verse producten worden gewassen. De ingrediënten in het product zijn allemaal geclassificeerd als ‘veilig’ volgens speciale Amerikaanse richtlijnen. Daarnaast is de spoeling biologisch afbreekbaar en de methode heeft geen invloed op de smaak, textuur, geur en het uiterlijk van de verse producten.

Herbruikbaar water

Vaak hergebruiken voedselverwerkers het water om voedsel te wassen. Hierdoor kunnen de verse producten makkelijker besmet raken met ziekteverwekkers. Door de spoeling kan het afvalwater op een veiligere en schonere manier vaker worden hergebruikt. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Foreignaffairs | Foto: By DC Central Kitchen [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

Door: Aveline Bies

Stagiaire DuurzaamBedrijfsleven Media. Geïnteresseerd in internationale ontwikkelingen en duurzaamheid. Met belangstelling voor de wisselwerking tussen duurzame innovaties en de samenleving.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken