Start-up zet met $ 3,3 mln strijd tegen verspilling voort

Keuken

22-01-2016 12:13 | Door: Chris Thijssen

De Britse start-up Winnow, die professionele keukens helpt minder voedsel te verspillen, heeft in een eerste investeringsronde $ 3,3 mln opgehaald voor uitbreiding.

Winnow ondersteunt professionele keukens bij het verminderen van voedselverspilling. Een speciale meter brengt in combinatie met software in kaart wat wordt weggegooid en welke kosten dat met zich meebrengt. Volgens de oprichter houden commerciële keukens deze gegevens nauwelijks bij, of alleen met pen en papier.

Door concreet te maken wat koks dagelijks weggooien, wil Winnow hen bewuster met voedsel laten omgaan. “Koks kunnen hun menu’s anders indelen, de frequentie van hun voorraadrotatie aanpassen en borden mooier opmaken om verspilling te voorkomen”, zegt Marc Zones, medeoprichter en CEO van de start-up, tegen Bloomberg.

Actief in tweehonderd keukens

Door deze veranderingen kunnen keukens hun winstmarges volgens Zones met 2 tot 6 procentpunten verhogen. In een sector waarin winstmarges normaal gesproken tussen de 5 en 15 procent liggen, maakt dat een groot verschil, stelt de CEO.

Sinds de oprichting in 2013 maken zo’n tweehonderd professionele keukens gebruik van de meter van Winnow, waaronder keukens van de Franse hotelgroep AccorHotels.

De start-up heeft in een eerste investeringsronde $ 3,3 mln opgehaald. Hiermee wil Winnow zijn software verbeteren en verdere groei in het Verenigd Koninkrijk realiseren. Mustard Seed, een Brits durfkapitaalfonds, leidde de investeringsronde samen met D-Ax, een joint venture tussen de Zweedse retailgroep Axel Johnson en de investeerder Noorse Recapex.

Wastewatchers

De Nederlandse start-up Wastewatchers stelt zichzelf ook als doel voedselverspilling in professionele keukens te verminderen. Op basis van gegevens die zijn verzameld via een mobiele applicatie adviseert de start-up koks over het terugdringen van verspilling.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Bloomberg | Foto: Ralph Daily, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken