Voedingsconcerns gaan op zoek naar duurzame eiwitten

Zalm

01-03-2016 07:54 | Door: Dimitri Reijerman

Een aantal grote ondernemingen uit de Britse en Amerikaanse voedingssector neemt deel aan de Protein Challenge 2040. Deze partijen gaan op zoek naar duurzame manieren om eiwitten ook in de toekomst aan te kunnen blijven bieden.

Onder andere de firma's Waitrose, Hershey, Target en Quorn doen mee aan de Protein Challenge 2040. Ook het Wereldnatuurfonds doet mee en de deelnemers zoeken samenwerking met de politiek.

Doelstelling is om de groeiende wereldbevolking van voldoende eiwitten te kunnen voorzien zonder dat het milieu te maken krijgt met extra zware belasting, zoals een nog verder groeiende veestapel en daarmee toenemende CO2-uitstoot door de landbouw- en voedingssector. Ook overbevissing, voedselverspilling, antibioticaresistentie en ontbossing vormen problemen.

De deelnemers stellen dat eiwitten essentieel zijn voor de menselijke gezondheid, maar zij geven toe dat de huidige wijze van productie en consumptie op de langere termijn niet vol te houden is. Daarom willen de bedrijven via de Protein Challenge op zoek naar innovaties en het vaststellen van best practices bij met name de landbouw.

Een van de mogelijkheden om op een duurzame wijze eiwitten te verkrijgen is het gebruik van plantaardige proteïnen in voedingsproducten vergroten. Andere opties zijn het gebruik van duurzaam veevoer, projecten om bodemverschraling tegen te gaan, het terugwinnen van eiwitten uit afvalstromen en het verduurzamen van viskwekerijen. In de verdere toekomst zien de partijen kansen in eiwitrijke bronnen als kweekvlees en microalgen.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Protein Challenge 2040  | Foto: By Fawcett5 at en.wikipedia [Public domain], from Wikimedia Commons

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken