Nieuw ‘vleesplatform’ moet voedselketen verduurzamen

Stamppot

01-03-2016 15:10 | Door: Chris Thijssen

De Alliantie Verduurzaming Voedsel start een platform voor de marktontwikkeling van duurzamere dierlijke producten. Het platform moet bijdragen aan de verduurzaming van de voedselketen.

Het platform, met de naam MeatNL, is een samenwerking tussen de Alliantie Verduurzaming Voedsel en de Uitvoeringsagenda Duurzame Veehouderij. MeatNL is een me­erjarig programma waarin vraag naar en aanbod van duurzamer vlees en vleeswaren beter aan elkaar worden verbonden.

Hierbij staan volgens de Alliantie thema’s als vierkantsverwaarding en internationale handelsstromen centraal. Daarnaast brengt het programma duurzaamheidsthema’s, zoals dierenwelzijn en milieu, onder de aandacht.

Verduurzaming voedselketen

MeatNL is onderdeel van de ‘stamppot vol duurzaamheid’, die Aalt Dijkhuizen, voorzitter van de Alliantie Verduurzaming Voedsel, maandag aan staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken overhandigde.

Aan de hand van ingrediënten van de stamppot presenteerde de Alliantie hierbij een greep uit alle activiteiten vanuit het bedrijfsleven om de voedselketen te verduurzamen. Zo moet volgens Dijkhuizen in 2020 al het voedsel dat op de Nederlandse markt verkrijgbaar is duurzaam worden geproduceerd, verwerkt en gedistribueerd.

Duurzaamheidshotspots

Naast de verduurzaming van vleesproductie, werkt de Alliantie ook aan zogeheten ‘duurzaamheidshotspots’ in de keten van elk product. Hiermee brengt de organisatie voor belangrijke grondstof- en productieketens in kaart waar de grootste verduurzaming te behalen is en welke stappen bedrijven kunnen zetten. 

De Alliantie stelt dit jaar samen met het ministerie van Economische Zaken een actieplan op voor verbetering en uitbreiding van productinformatie en traceerbaarheid in de agrifoodketen. Onderdeel van het actieplan is een pilotproject om in onder meer de varkensvleesketen de uitwisseling van informatie over herkomst en productiewijze te verbeteren.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Alliantie Verduurzaming Voedsel | Foto: Rool Paap, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.



Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken