Voedingsketen weinig interesse in ‘verstandige' verpakkingen

Voedingsketen weinig interesse in ‘verstandige' verpakkingen

21-05-2013 12:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De voedingsketen toont nog weinig interesse in slimme verpakkingen die meer duidelijkheid geven over de houdbaarheid van voedsel.

Er wordt door verpakkingsbedrijven veel geld en tijd geïnvesteerd in het bedenken van oplossingen voor voedselverspilling. Maar de investeringen van nieuwe verpakkingen in voedselketen blijft minimaal. Ondanks dat de kwaliteit er aanzienlijk op vooruit zou gaan en er minder voedsel verspild zou worden, wordt er vooralsnog niets met de innovaties gedaan.

Dick de Koning is algemeen directeur van verpakkingsadviesbedrijf Packz, een bedrijf dat veel onderzoek doet om de houdbaarheid van producten te verbeteren. Zuurstof dat achterblijft in luchtdicht afgesloten verpakkingen is vaak het probleem. "In levensmiddelen met veel poriën, zoals brood, vang je het achterblijvende zuurstof met sachets ook weg. Zuurstof leidt tot oxidatie en bij vochtige producten tot microbieel bederf,” weet De Koning te vertellen.

Met Packz heeft De Koning een oplossing ontwikkeld. “Bij wraps en afbakproducten geef je met ijzeroxide aërobe schimmels geen kans. Dit verlengt de houdbaarheid en heeft een positief effect op de smaak van het product.”  Ook bestaan er chips die consumenten kunnen waarschuwen voor bederf. Verschillende verpakkingsbedrijven werken aan het tegengaan van voedselverspilling. Tetra Pak is een grote speler in de verpakkingsindustrie, “We zien het verminderen van voedselverspilling als onze grootste prestatie,” zegt Stefan Fageräng CEO van Tetra Pak Benelux.

Prijs en omzet

Maar De Koning ziet voorlopig nog weinig interesse. Een belangrijke reden om niet te investeren in diverse  ‘verstandige’ verpakkingen, is op dit moment nog de prijs. De eerder genoemde chip in de verpakking maakt een product minimaal 10 cent duurder. In Nederland is de prijs vaak doorslaggevend bij de aankoop en niet de kwaliteit.

Een andere reden voor de gebrekkige belangstelling is het risico op omzetdaling. Consumenten kunnen door slimme verpakkingen beter zien tot wanneer een product gegeten kan worden. Als er minder twijfel is bij de consument, gaat het product minder snel richting vuilnisbak.

Foto: Stadsarchief Breda via Flickr.com Bron: Food Valley

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken