Bewuster voedingspatroon voorkomt waterschaarste

Bewuster voedingspatroon voorkomt waterschaarste

21-05-2013 14:14 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De water footprint van de Europese consument kan lager worden wanneer er betere keuzes worden gemaakt in het nuttigen van voedingsmiddelen.

Dit blijkt uit een rapport van de Europese Unie, uitgevoerd door wetenschappers van het Join Research Centre (JRC). In de studie werden het gemiddelde voedingspatroon van alle 28 EU-landen vergeleken met een vegetarisch dieet en een dieet opgesteld door non-profitorganisatie Deutsche Gesellschaft für Ernährung. Ook werd er gekeken naar een combinatie van de twee diëten.

Uit de vergelijkingstest kwam naar voren dat bij alle drie de diëten – waarin minder olie, suiker en vlees wordt gebruikt – de water footprint positiever is dan bij het gemiddelde Europese voedingspatroon. Hieruit komt naar voren dat om de zoetwaterschaarste tegen te gaan, het belangrijk is om bewuster met voedingsmiddelen om te gaan. Vooral dierlijke producten kennen een hoge water footprint: het vegetarische dieet heeft de laagste voetafdruk.

Over de hele wereld wordt er veel zoet water gebruikt, zowel bij landbouw, drinkwaterproductie en binnenvaart. Zoet water kan worden aangevoerd vanuit rivieren, maar ook via regen, hagel en sneeuw. Door klimaatveranderingen wordt het steeds warmer en droger en hierdoor ontstaan watertekorten. De Europese Unie zoekt oplossingen binnen de voedselindustrie om het gebruik van zoet water terug te dringen.

Foto: Greenacre8 via Wikimedia

Bron: Food Valley

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken