‘Vegetarisch dieet kan ruim 7 miljoen levens redden’

Groente

22-03-2016 15:19 | Door: Chris Thijssen

Een meer vegetarisch of veganistisch dieet kan volgens onderzoekers van de University of Oxford de opwarming van de aarde afzwakken. Met een dergelijk dieet kunnen bovendien 'miljarden worden bespaard' op gezondheidszorg en klimaatverandering. 

Dat blijkt uit onderzoek van de University of Oxford, dat is gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences (Pnas). Volgens de wetenschapers is het onderzoek het eerste dat de effecten van een meer vegetarisch of veganistisch dieet doortrekt naar gezondheid en milieu.

De onderzoekers analyseerden vier verschillende scenario’s waarin mensen variërende niveaus van vlees aten om de relatie tussen dieet, gezondheid en het klimaat te evalueren.

Hieruit blijkt dat bij een wereldwijde adaptatie van een veganistisch dieet meer dan 8 miljoen doden tegen 2050 kan voorkomen. Een vegetarisch dieet zou 7,3 miljoen levens kunnen redden.

Broeikasgassenuitstoot verminderen

Ook de ecologische impact van voedselconsumptie zou met een dieetverschuiving ‘drastisch’ kunnen veranderen, stellen de onderzoekers. De veehouderij alleen zou verantwoordelijk zijn voor 14 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.

De overstap naar een veganistisch of vegetarisch dieet zou deze uitstoot met respectievelijk 70 en 63 procent kunnen terugdringen.

Een dieetverschuiving levert volgens de onderzoekers ook financieel voordeel op. Zo zou een verandering jaarlijks $ 1 mrd kunnen besparen aan zorgkosten en verzuimuren. Daarnaast kan er winst worden gehaald uit de verminderde uitstoot van broeikasgassen.

Volgens de wetenschappers kan het hangen van een financiële waarde aan de voordelen van een dieet met minder vlees een significante rol spelen bij het maken van nieuw beleid op dit gebied. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: University of Oxford, Proceedings of the National Academy of Sciences | Foto: Naotake Murayama, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken