Nestlé zet met ‘zero water’-fabriek in op waterbesparing

Nestlé

24-03-2016 12:18 | Door: Chris Thijssen

Voedingsmiddelenbedrijf Nestlé gebruikt in zijn fabrieken ruim 40 procent minder water dan tien jaar geleden. Onder meer een nieuwe 'zero water'-fabriek moet leiden tot nog meer waterbesparing.

Door zuiniger om te gaan met water wil Nestlé naar eigen zeggen een belangrijke bijdrage leveren aan de toekomst van water. Niet alleen in de fabrieken, maar in de gehele productieketen, van boer tot bord.

Zo gebruikt het bedrijf in zijn fabrieken 40 procent minder water dan tien jaar geleden. Daarnaast voert Nestlé meer dan 376 waterbesparende projecten uit. Hiermee bespaart het concern in totaal ongeveer 1,8 miljoen kubieke meter, ofwel 1,8 miljard liter per jaar.

Daarnaast bouwt Nestlé aan een ‘zero water’-fabriek in de Amerikaanse staat Californië. Hiervoor transformeert het bedrijf een zuivelfabriek tot een fabriek die water onttrekt uit melk. Het water wordt vervolgens door Nestlé gerecycled. Zo bespaart het bedrijf per jaar 98.000 kubieke meter water.

600 miljoen liter

Verder zet de voedingsmiddelenproducent nieuwe koeltechnologieën in. Bij de productie van melkpoeder gebruikte het bedrijf voorheen zeewater om de installaties af te koelen. Door een nieuw droogkoelsysteem in Nestlé’s zuivelfabriek op de Azoren is dit voortaan overbodig. Het systeem leverde in 2015 een waterbesparing van ongeveer 600 miljoen liter, wat gelijk staat aan zo’n 240 Olympische zwembaden.

Ook traint Nestlé zijn werknemers en boeren om zuiniger met water om te springen. Hierbij is aandacht voor onder meer irrigatietechnieken en weersvoorspellingsmodellen. Daarnaast zegt het bedrijf in samenwerking met het Rode Kruis voor al zijn werknemers de toegang tot water en sanitaire voorzieningen te verbeteren.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Nestlé | Foto: Nestlé: Factory employee reading machine measurements. Optimizing water reuse and efficiency in Nigeria. Creating Shared Value Summary Report 2011 (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken