Retourbrood als ingrediënt voor koekjes en ontbijtkoek

Brood

24-03-2016 09:04 | Door: Chris Thijssen

Retourbrood is geschikt als ingrediënt voor de productie van ontbijtkoek en koekjes. Dat blijkt uit een innovatieproject van het European Bakery Innovation Centre.

Het innovatieproject is onderdeel van Carve, een meerjarig publiek-privaat samenwerkingsverband van Wageningen UR Food & Biobased Research en de Alliantie Verduurzaming Voedsel (AVV) binnen de Topsector Agri & Food. Doel van het project is verspilling in de agrifoodketen te verminderen.

In het innovatieproject onderzochten de partijen of met retourbrood, onverkocht brood dat van supermarkten teruggaat naar bakkerijen, nieuwe producten kunnen worden gemaakt.

Door aan het beslag van ontbijtkoek retourbrood toe te voegen, wisten ze het brood een nieuwe bestemming te geven. Ook verwerkten de onderzoekers het retourbrood in koekjes, door van het brood een suikerstroop als vervanger voor suiker in de koekjes te maken.

Volgens Wageningen UR en de AVV vallen de koekjes en ontbijtkoek gemaakt van retourbrood in de smaak bij consumenten.

Voedselverspilling verminderen

Voor het Carve-project gaan bedrijven in de voedselketen gedurende vier jaar aan de slag met pilots om voedselverspilling te verminderen. Vanuit deze pilots krijgen de bedrijven een toolbox, waarmee ze de preventie en reductie van voedselverspilling als doelstelling kunnen integreren in hun bedrijfsvoering.

In 2015 startten de eerste bedrijven met Carve-pilots om voedselverspilling in de agrifoodketen aan te pakken. Hierbij staan thema’s als het meten van voedselverspilling, de optimalisatie van bestelsystemen en het terugbrengen van reststromen in de keten door hoogwaardig restgebruik centraal.

Tijdens een bijeenkomst op 18 mei presenteren de deelnemende bedrijven, waaronder Nomad Foods, Arla Foods, FrieslandCampina en Albert Heijn, hun bevindingen. Tijdens die bijeenkomst geven ze het stokje door aan een nieuwe groep bedrijven.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Alliantie Verduurzaming Voedsel | Foto: Eric Fung, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken