Indiase start-up vermindert afval met eetbare lepels

29-03-2016 19:12 | Door: Chris Thijssen

De Indiase start-up Bakeys maakt eetbare lepels, gemaakt van gierst, rijst en tarwe. Hiermee wil de start-up de hoeveelheid afval die wordt veroorzaakt door wegwerpbestek terugdringen.

Volgens Bakeys-oprichter Narayana Peesapaty belanden in India jaarlijks 120 miljard stuks plastic wegwerpbestek bij het afval. Om bestekafval te verminderen, wil Peesapaty een vervanger bieden voor wegwerpbestek.

Ter vervanging maakt Bakeys lepels, die na gebruik kunnen worden opgegeten in plaats van weggegooid. De lepels worden gemaakt van bloem op basis van gierst, rijst en tarwe. Consumenten kunnen de lepels in verschillende smaken bestellen.

Biologisch afbreekbaar

De lepel is sterk genoeg om te overleven in heet water, zoals bij het eten van soep of drinken van thee. Volgens de oprichter is het bestek daarnaast smaakvol, voedzaam en drie jaar houdbaar.

Wanneer de lepels niet worden opgegeten en alsnog worden weggegooid, breken ze binnen 45 dagen af. In de natuur kunnen ze bovendien worden gegeten door dieren.

Om zijn productie uit te breiden en de lepels voor iedereen toegankelijk te maken, is Bakeys via Kickstarter een crowdfundingcampagne gestart. Met nog negentien dagen op de teller heeft de start-up meer dan $ 101.000 opgehaald. Hiermee is het streefbedrag van $ 20.000 ruimschoots behaald.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Bakeys, Kickstarter
 

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken