Seamore: ‘Voorlopig is het heel duurzaam oogsten’

Zeewier

06-04-2016 10:26 | Door: Chris Thijssen

De Amsterdamse start-up Seamore levert zeewierpasta als duurzaam en gezond alternatief voor gewone pasta. Inmiddels ligt de wier-tagliatelle in de schappen van de Plus en de Albert Heijn.

Seamore maakt zijn I sea Pasta, zoals de zeewierpasta heet, van de Himanthalia elongata, een zeewier dat in Europa aan de Atlantische kust groeit. “Wij halen het op dit moment uit Ierland en we gaan nu ook in Bretagne oogsten”, vertelt oprichter Willem Sodderland in een uitzending van DuurzaamBV Radio.

Volgens de oprichter is zeewiertagliatelle een duurzaam alternatief voor conventionele pasta. “Het komt uit de zee, en heeft alleen maar zonlicht nodig. Er liggen miljoenen tonnen van deze soort in zee, die zijn eigenlijk nog nooit gebruikt, dus voorlopig is het heel duurzaam oogsten.”

Beperking voedselproductie op land

Voor de productie van gewone pasta is bovendien land nodig”, zegt Sodderland. “Twee derde van de wereld is zee, en het land wordt steeds vaker gebruikt om eten te produceren voor de mens. Dat betekent eigenlijk dat alles wat van het land komt in die zin een enorme beperking heeft om tot 2050 die 9 miljard mensen te kunnen voeden.”

Daarnaast zijn voor voedselproductie op land volgens Sodderland veel bronnen nodig, zoals zoetwater en pesticiden. “Een van de belangrijke aspecten van zeewier is dat je dat niet nodig hebt.”

Internationale standaard

Om de duurzaamheid van de oogst te kunnen garanderen, werkt Seamore samen met onder meer de Marine Stewardship Council (MSC) aan de ontwikkeling van een internationale standaard. Daarnaast wil Sodderland het zeewier zelf op zee gaan kweken.

Hierbij moet hij naar eigen zeggen ook ‘uitkijken’: “Als we op zee gaan kweken, haalt dat zeewier nutriënten uit de zee, die niet moeten worden weggehaald bij vissen”, zegt hij in de radio-uitzending. Om de teelt binnenkort op een verantwoorde manier plaats te laten vinden, onderzoekt Seamore onder meer samen met de Universiteit van Wageningen de mogelijkheden hiervoor.

Onlangs ontving Seamore € 950.000 aan groeikapitaal, van onder meer Rabobank.

 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Foto: public domain (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)


 

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken