Heineken stap dichter bij gebruik Rotterdamse restwarmte

Heineken

06-04-2016 18:21 | Door: Chris Thijssen

Een 43 kilometer lang warmtetransportsysteem moet het gebruik van restwarmte uit het Rotterdamse havengebied in de bierbrouwerij van Heineken in Zoeterwoude mogelijk maken. 

Heineken Nederland, Nuon, de gemeentes Rotterdam en Leiden, Warmtebedrijf Rotterdam en de provincie Zuid-Holland hebben een intentieverklaring ondertekend, waarmee zij afspreken dit warmtetransportsysteem te ontwikkelen. 

De 43 kilometer lange leiding die de bedrijven en overheden gaan aanleggen, transporteert via een oostelijke route industriële restwarmte uit het Rotterdamse havengebied naar Leiden. Na oplevering van het warmtetransportsysteem verwarmt de restwarmte onder meer de stad Leiden en omliggende gebieden.

Restwarmte in plaats van aardgas

Zo wordt de Heineken-brouwerij in Zoeterwoude van stoom voorzien. Dat moet het gebruik van aardgas terugdringen. In de toekomst kunnen ook andere gemeenten en bedrijven langs het tracé, zoals de glastuinbouw, van de warmtelevering profiteren.

Volgens de deelnemende partijen biedt het systeem bovendien kansen voor andere warmtebronnen, zoals aardwarmte of biomassa.

Nieuwe warmtepomp

Nuon, Heineken Nederland, de gemeentes Rotterdam en Leiden, Warmtebedrijf Rotterdam en de provincie Zuid-Holland gaan op korte termijn onder meer een nieuw soort warmtepomp ontwikkelen. Zo willen ze restwarmte geschikt maken voor gebruik bij Heineken.  

Ook onderzoeken de partijen wat het meest optimale leidingtracé is en hoe de ondergrondse leiding het best in de omgeving kan worden ingepast.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Provincie Zuid-Holland
 

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken