China in tegenaanval met anti-dumping op Europese wijn

China in tegenaanval met anti-dumping op Europese wijn

05-06-2013 11:01 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Direct na de invoering van de Europese anti-dumping heffingen op Chinese zonnepanelen dreigt China met vergelding op een typisch Europees product: wijn.

Gisteren besloot de Europese Commissie om tijdelijke importheffingen op te leggen  voor zonnepanelen uit China. De heffing van 11,8 procent is veel lager dan de oorspronkelijk voorgestelde 47,6 procent. De Commissie hoopt in de komende twee maanden een akkoord te bereiken met de Chinezen. Lukt dat niet, dan worden de eerder bepaalde, veel hogere heffingen ingevoerd. Veel lidstaten zijn tegen de heffingen, omdat ze een handelsoorlog met China vrezen.

Handelsoorlog

Die handelsoorlog lijkt nu inderdaad te zijn begonnen. China is een onderzoek gestart naar de dumping van Europese wijn. Daarmee lopen de spanningen tussen de twee grote handelsmachten op. Volgens de Chinese regering klagen lokale wijnproducenten over oneerlijke handelspraktijken uit Europa. ‘Het ministerie van Handel heeft klachten gekregen van de wijn-industrie. Volgens de wijn-industrie komt Europese wijn op een oneerlijke manier, via dumping en subsidies, op de Chinese markt,’ aldus een statement van de Chinese regering.

Vorig jaar importeerde China meer dan 430 miljoen liter wijn, waarvan meer dan twee derde uit Europa kwam. Frankrijk en Italië, die tijdens een peiling over zonnepanelen behoorden tot de minderheid die vóór de heffingen stemde, zouden het hardst getroffen worden door importheffingen op wijn. Zo exporteerde Frankrijk vorig jaar 170 miljoen liter wijn naar China.

Bron: Bloomberg Foto:  public-domain-image.com

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken