Oud Zeeuws slot wordt duurzame bierbrouwerij

10-04-2016 10:01 | Door: Chris Thijssen

De restanten van het middeleeuwse Slot Oostende in Goes krijgen binnenkort een nieuwe bestemming als bierbrouwerij. Daar moet warmte uit de brouwerij worden gebruikt om het bijbehorende horecagedeelte te verwarmen.

Dat schrijft DuurzaamGebouwd. Op de restanten van het Slot Oostende in Goes komt een bierbrouwerij met bijbehorend horecacomplex. Van het slot, dat uit de middeleeuwen stamt, zijn onder meer nog gewelven en een ridderzaal over.

Tot zo’n vijf jaar geleden bevonden zich op de locatie onder meer een bioscoop. De gemeente Goes zocht na de sloop van de bioscoop naar commerciële partijen die de locatie een nieuwe bestemming konden geven. Zo wilde de gemeente verloedering van de locatie tegengaan en een oplossing bieden voor de leegstand waarmee Goes kampt.

Hergebruik materialen

De gemeente stemde in 2015 in met het plan van groothandelondernemers Anita Maas en Yamina Abdoun voor een bierbrouwerij en horecacomplex in het oude slot.

Om het plan te realiseren heeft Rothuizen Architecten een nieuwbouwontwerp gemaakt. De nieuwbouw wordt over de monumentale gewelven en ridderzaal heen gebouwd. Hierbij willen de ondernemers zoveel mogelijk materialen van het oude slot hergebruiken. Zo zouden er oude stenen op het terrein liggen, die opnieuw kunnen worden gebruikt.

Ook mogen de ondernemers stenen van de verdwenen gebouwen uit de Goese binnenstad verwerken in de nieuwbouw. Het Historisch Museum De Bevelanden stelt deze materialen beschikbaar.

Terugwininstallatie

De oprichters van Brouwerij Slot Oostende zijn naar eigen zeggen op zoek gegaan naar de meest efficiënte methode voor verwarming van het complex. Zo gaan ze de brouwketels verwarmen met behulp van een stoomgenerator.

Via een terugwininstallatie hergebruiken de brouwers de warmte uit het brouwproces vervolgens voor de verwarming van het horecagedeelte. Het is dan ook de bedoeling dat het brouwen vooral in het weekend plaatsvindt, op het moment dat er veel bezoekers zijn.

De nieuwbouw wordt uitgevoerd door Bouwgroep Peters. Voordat de bouw kan beginnen, moeten er zeker nog een olietank en verontreiniging uit de bodem worden verwijderd. Naar verwachting is het gebouw in december gebruiksklaar. De gemeente Goes heeft € 530.000 vrijgemaakt voor de bouwgrondexploitatie.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: DuurzaamGebouwd, Slot Oostende

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken