Hoe een duurzaam vijfgangendiner uit 3D-printer rolt

Kip

14-04-2016 09:23 | Door: Chris Thijssen

De Nederlandse start-up byFlow heeft dinsdag in een pop-uprestaurant een 3D-geprint vijfgangendiner geserveerd. De gasten kregen onder meer kip met kruiden voorgeschoteld.

Dat schrijft EVMI. Het 3D-diner was bestemd voor een selecte groep van zes gasten van het pop-uprestaurant Food Ink. Restaurant op de 3D Food Printing Conference in Venlo. De voorgerechten, het hoofdgerecht en de desserts kwamen uit in totaal zes 3D-printers.

De start-up byFlow bereidde het diner in samenwerking met Mateo Blanch, chefkok van restaurant La Boscana bij Barcelona. De kok printte onder meer kip met kruiden, die volgens hem de smaak, bite en textuur van conventioneel kippenvlees had.

Het bedrijf DPS/Dutch leverde de grondstof hiervoor vacuüm aan. “Het bestaat voor 90 procent uit kipfilet met verder kruiden en ingrediënten voor binding en stabilisering, en een beetje water”, zegt DPS/Dutch-directeur Jan-Christoph Driessen tegen EVMI.

Gepersonaliseerd voedsel

ByFlow  bracht in 2015 de eerste foodprinter op de markt. Deze printer kan voedingsmiddelen als chocolade, koek- en cakebeslag, humus, kaas en vlees printen.

Voedsel uit de 3D-printer kan bijdragen aan de verdere ontwikkeling van gepersonaliseerd voedsel. Zo kan 3D-geprint voedsel een uitkomst zijn voor mensen met slikproblemen. Verder kunnen producenten met 3D-printing de hoeveelheid zout, vet en suiker in producten verminderen, zonder afbreuk te doen aan de smaak.

Voedselverspilling

Het printen van voedsel kan daarnaast bijdragen aan de vermindering van voedselverspilling. Door op aanvraag en op maat de benodigde hoeveelheden te printen, hoeft er minder voedsel te worden weggegooid.

Na de conferentie in Venlo reist het Food Ink. Restaurant verder naar onder meer Dubai, Seoul, Rome, Parijs en Las Vegas.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: EVMI | Foto: Prayitno, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)
 

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.



Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken