Zijdeachtige coating houdt aardbeien vers zonder koeling

Aardbeien

10-05-2016 18:12 | Door: Chris Thijssen

Door fruit te bedekken met een geurloze, biologisch afbreekbare zijdeachtige coating, blijft het zonder koeling meer dan een week vers.

Dat blijkt uit experimenten van onderzoekers aan de Amerikaanse Tufts University. De coating, zo dun dat deze vrijwel onzichtbaar is, verlengt volgens de onderzoekers de versheid van aardbeien door de doorlaatbaarheid voor zuurstof en kooldioxide te verkleinen.

Door de unieke kristalstructuur is zijde volgens de wetenschappers een van de sterkste natuurlijke materialen. Fibroïne, een oplosbaar eiwit in zijde, heeft daarnaast het vermogen om andere materialen te stabiliseren en te beschermen.

Sappig en stevig

Voor het onderzoek dipten de onderzoekers versgeplukte aardbeien in een oplossing van 1 procent zijdefibroïne. Dit coatingproces herhaalden ze vier keer. Vervolgens behandelden ze het gecoate fruit met waterdamp onder vacuüm. Hoe langer het fruit aan deze damp werd blootgesteld, hoe robuuster de fibroïnecoating werd. Zo creëerden ze een coating van 27 tot 35 micrometer dik.

Vervolgens bewaarden de onderzoekers de gecoate en niet-gecoate aardbeien bij kamertemperatuur. Na zeven dagen waren de gecoate aardbeien volgens hen nog steeds sappig en stevig, terwijl de aardbeien zonder coating waren uitgedroogd en verkleurd.

De onderzoekers hebben de methode ook getest op bananen. Hieruit blijkt dat de coating zorgt voor een vertraging van het rijpingsproces, terwijl de schil langer stevig blijft.  

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Tufts University | Foto: public domain

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken