Lunch van te kromme komkommers voor 5.000 mensen

Lunch van te kromme komkommers voor 5.000 mensen

26-06-2013 14:58 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Dit weekend krijgen 5.000 mensen een lunch van voedsel dat anders in de vuilnisbak zou belanden. De actie vraagt aandacht voor voedselverspilling.

Op het Amsterdamse Museumplein zal zaterdag 29 juni voor 5.000 mensen een gratis lunch met soep en curry van verse groenten worden bereid. Dat zijn niet zomaar groenten. Het geserveerde eten komt van voedsel dat over is, van voedsel uit beschadigde verpakkingen en groenten die om cosmetische redenen - te krom, te klein, te groot of gekgevormd - ons bord anders nooit zouden bereiken.

Onder de naam Damn Food Waste vragen diverse organisaties hiermee aandacht voor het wereldwijde probleem van voedselverspilling. Per jaar gooien Nederlandse consumenten ongeveer 800 miljoen kilo voedsel weg. Dat komt neer op €2,4 mrd per jaar of €155 per Nederlander. De Westerse consumenten gooien samen per jaar evenveel voedsel weg als er in heel Afrika geproduceerd wordt.

Het kenniscentrum voor burgerschap en internationale samenwerking, NCDO, heeft al deze feiten over voedselverspilling vanuit een wereldperspectief in een factsheet op een rij gezet.

Teveel voedsel

Veel voedsel wordt in Westerse landen verspild door het te strikt naleven van de ‘tenminste houdbaar tot (THT)-data’ op verpakkingen. Het zou zaak zijn om mensen beter hun eigen zintuigen te laten gebruiken bij de keuze om iets weg te gooien. Yoghurt kan bijvoorbeeld nog enkele weken na de THT-datum zonder gevaar gegeten worden.

Niet alleen de consument gooit veel eetbaar voedsel weg. Ook bij producenten, transport, winkels en in de horeca gaat veel goed voedsel verloren. Hier wordt veel voedsel weggegooid omdat het niet zou voldoen aan de juiste kleur, vorm en grootte zoals geëist wordt. Hier belandt jaarlijks voor zo’n €2 mrd in de vuilnisbak.

Uit de cijfers van NCDO blijkt dat er niet alleen genoeg voedsel is voor iedereen op deze wereld, er wordt zelfs meer geproduceerd dan we werkelijk nodig zouden hebben. Het is dan ook ironisch dat toch nog een op de acht mensen leeft met honger. Door verspilling, hoge voedselprijzen, slechte distributie en armoede heeft een groot deel van de wereldbevolking geen toegang tot dit voedsel.

Damn Food Waste

Damn Food Waste is een initiatief van FoodGuerrilla (NCDO), Voedingscentrum, Wageningen UR, Youth Food Movement (YFM), Natuur & Milieu en Feeding the 5000/EU Fusions. Aanmelden voor de lunch is niet verplicht, je kunt er zonder aanmelding heen.

Foto: JBloom via flickr

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.



Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken