70% meer voedsel nodig in 2050

70% meer voedsel nodig in 2050

28-06-2013 12:27 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De vraag naar voedsel zal de komende jaren sterk groeien, terwijl klimaatverandering steeds vaker zal zorgen voor extreem weer. Een kwetsbare combinatie.

Tot 2050 zal de wereldbevolking groeien van 7 naar 9 miljard mensen. Die mensen worden allemaal steeds rijker en zullen steeds meer vlees gaan eten. Daardoor zal de vraag naar voedsel tot 2050 met 70 procent gaan groeien, aldus de Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties.

De Wereldbank, wereldwijd het grootste instituut voor ontwikkelingssamenwerking, maakt zich zorgen. 'We hebben goede oogsten maar gaan ook steeds meer consumeren, waardoor het steeds moeilijker wordt onze voorraden aan te vullen,' zei Marc Sadler van de Wereldbank in een interview met Bloomberg. 'De vraag groeit hard en dat komt voor een groot deel door een nieuwe middenklasse die zijn eetpatroon verandert.'

Extreem weer

Volgens Sadler komen extreme weersomstandigheden daarbij steeds vaker voor en is de impact groter. Zo steeg de prijs van maïs afgelopen augustus naar recordhoogten nadat de VS de ergste droogte sinds de jaren '30 doormaakte.

Sadler: 'De belangrijkste uitdaging voor de landbouw is dat de omgeving steeds veranderlijker is. Het zal een uitdaging blijven om de landbouwproductie te verhogen binnen de realiteit van klimaatverandering.'

Voedselverspilling

Naast het verhogen van de voedselproductie zou er ook gekeken moeten worden naar het verminderen van voedselverspilling. Er wordt namelijk veel eetbaar voedsel weggegooid. Westerse landen gooien samen jaarlijks even veel voedsel weg als er in Afrika geproduceerd wordt. Nederlandse consumenten gooien jaarlijks 800 miljoen kilo voedsel weg – 48 kilo per persoon.

Dat weggegooide eten is vaak gewoon nog eetbaar. Consumenten gooien regelmatig voedsel weg omdat de THT-datum verstreken is, terwijl voedsel vaak ook na de THT-datum nog veilig kan worden geconsumeerd. Ook wordt er in het Westen veel voedsel weggegooid omdat het er niet mooi genoeg uit ziet.

Komende zaterdag vragen verschillende organisaties onder de naam Damn Food Waste aandacht voor dit probleem met een gratis lunch voor 5.000 mensen gemaakt van afgedankte, lelijke groenten.

Bron: Bloomberg Foto:  net_efekt via Flickr.com

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken