Ligt dit Gelderse eendenkroos binnenkort in de supermarkt?

Waterlinzen

20-05-2016 09:54 | Door: Chris Thijssen

In een kas in Bemmel is donderdag een proef gestart met waterlinzen, ofwel geteelde eendenkroos. Het eiwitrijke gewas is bedoeld voor de voedingsmiddelenindustrie.

Dat schrijft De Gelderlander. De proef moet inzicht geven in de teelt, verwerking en afzet van waterlinzen. Doel van de initiatiefnemers is dat waterlinzen in de toekomst in de supermarkten komen te liggen.

Het bedrijf ABC-Kroos uit Apeldoorn is verantwoordelijk voor de verwerking van de waterlinzen. Het project wordt financieel ondersteund door de gemeente Bemmel, de provincie Gelderland en LTO.

Waterlinzen als vleesvervanger

Waterlinzen kunnen in de voedingsmiddelenindustrie dienen als vleesvervanger in bijvoorbeeld groenteburgers. Voordat dat mogelijk is, moet het ministerie van Volksgezondheid eerst toestemming geven voor menselijke consumptie van het gewas.

Een alternatieve toepassing is het gebruik van waterlinzen als veevoer of als grondstof voor verf of lijm.

ABC-Kroos is vanaf 2015 ook betrokken bij een proef met eendenkroosteelt in de vijvers van landgoed Het Lankheet in Haaksbergen. In samenwerking met vloerenspecialist Unipro en verf- en lijmproducent Rolsma Advanced Biobased Paints bekijkt het bedrijf de mogelijkheden voor het gebruik van de waterlinzen.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: De Gelderlander, ABC-Kroos | Foto: public domain

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken