‘Nederlandse biersector loopt voorop in duurzaamheid’

23-05-2016 14:30 | Door: Fitria Jelyta

Nederlandse brouwers behoren tot de top 10 procent van de meest energie- en waterefficiënte fabrikanten ter wereld.

Dat blijkt uit cijfers van Nederlandse Brouwers, de overkoepelende organisatie die de belangen behartigt van tien in Nederland gevestigde bierbrouwerijen zoals Heineken, Grolsch en Bavaria. Volgens de organisatie zijn deze brouwerijen goed voor ruim 95 procent van de bierproductie in Nederland.

Tijdens de Week van het Nederlandse Bier, die dit jaar voor de vijfde keer plaatsvindt van 19 mei tot en met 29 mei, is gebleken dat de biersector in Nederland sinds 2009 12,5 procent efficiënter omgaat met energie. De CO2-uitstoot als gevolg van energieverbruik is sinds 2005 met 21 procent gedaald. In 2020 moet dit percentage naar 25 procent stijgen.

Duurzaamheidsambities

De CO2-reductie als gevolg van transportwerkzaamheden is sinds 2010 met 19 procent gedaald. Daarnaast is gebleken dat het waterverbruik sinds 2005 met 19 procent is verminderd. De Nederlandse biersector heeft zich tot doel gesteld om in 2020 het waterverbruik tot 25 procent te reduceren en de CO2-uitstoot van transport tot 20 procent terug te dringen.

Aandeel duurzame landbouw

Het aandeel van duurzame landbouw is met 12 procent toegenomen, terwijl dit percentage moet oplopen naar 40 procent in 2020. “Een gezonde agrarische sector en schoon water zijn tenslotte van groot belang voor het brouwproces”, zegt Cees Jan Adema, directeur van Nederlandse Brouwers.

Om deze ambities te behalen gaat Nederlandse Bouwers samenwerkingen aan met onder meer wetenschappers, ketenpartners en stakeholders. Adema: “Om de beschikbaarheid en kwaliteit van deze grondstoffen te kunnen borgen, maken veel brouwers zich hard voor duurzaam waterbeheer, energieverbruik, landbouw en verpakkingen en dat werpt in ons land zeker zijn vruchten af.”

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Nederlandse Brouwers | Foto: Quinn Dombrowski, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.



Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken