Waarom McDonald's kabeljauw uit dit Noordpoolgebied mijdt

Noordpool

26-05-2016 07:03 | Door: Chris Thijssen

Multinationals als McDonald's en Iglo zeggen toe geen vis meer af te nemen uit natuurgebieden op de Noordpool die door het smelten van ijs toegankelijk voor vissers zijn geworden.

De toezegging om hun zoektocht naar kabeljauw op de Noordpool niet verder uit te breiden naar de Noordelijke Barentszzee, volgt op aandringen van Greenpeace. Het gebied, dat twee keer zo groot is als Frankrijk, was volgens de milieuorganisatie voorheen volledig bedekt met ijs.

Doordat het ijs tegenwoordig weg is, kunnen grote vissersschepen het natuurgebied op de Noordpool binnenvaren en bevissen. Dat gaat niet alleen ten koste van de visstanden van kabeljauw en andere vissen in het gebied, maar ook van het bodemleven dat door de sleepnetten wordt beschadigd.

Wettelijke bescherming

Uit recent onderzoek van Greenpeace bleek dat de ketens van internationale merken en retailers, zoals McDonalds, Iglo, Tesco, Sainsbury’s en Marks & Spencer, een directe link hadden met het beschadigen van de Noordpoolgebieden die voorheen bedekt waren met ijs.

De multinationals zeggen in een statement toe geen vis meer af te nemen uit de gebieden die vanwege het verdwijnen van het ijs toegankelijk zijn geworden. Datzelfde geldt voor een aantal Scandinavische visserij- en visverwerkingsbedrijven. Greenpeace roept daarnaast de Noorse regering op om wettelijke bescherming van het natuurgebied mogelijk te maken.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Greenpeace | Foto: public domain

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken