Eetbaar laagje beschermt fruit tegen ziektes en bederf

Eetbaar laagje beschermt fruit tegen ziektes en bederf

05-07-2013 15:28 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Cubaanse onderzoekers hebben een eetbare film ontwikkeld die fruit na de oogst beschermt tegen ziektes en bederf.

Fruitsoorten zoals mango’s kunnen langer bewaard worden dankzij de film die rond het fruit wordt aangebracht en zonder problemen kan worden gegeten, zo zeggen de onderzoekers.

Het Instituut voor Tropische Fruitteelt in Cuba, dat technische en wetenschappelijke ondersteuning biedt aan fruittelers in het hele land, ontwikkelde het procedé. Het onderzoek startte een jaar geleden en wordt nu geperfectioneerd.

Het vlies is gemaakt van chitosan, een polymeer dat bestaat uit chitine. Chitine is een natuurlijk eiwit afkomstig uit de schaal van onder andere garnalen.

Chitosan is biologisch afbreekbaar en wordt ook in de medische wereld toegepast, onder meer om wonden te laten helen na operaties.

Natuurlijke beschermlaag

“Deze coating beschermt het fruit ook tegen ziekten na de oogst", zegt landbouwingenieur Tania Mulkay, die gespecialiseerd is in onderzoek naar het bewaren van fruit en de ontwikkeling van het nieuwe procedé coördineert.

Een betere bescherming zou veel winst kunnen opleveren. Bij  fruitsoorten als mango, papaja, avocado en guave kunnen de verliezen oplopen tot meer dan 50 procent van de oogst. Groente en fruit legt jaarlijks duizenden kilometers af voordat het op ons bord beland, bleek als eerder uit cijfers van NCDO. Wanneer er minder bederft tijdens transport zou daarmee de CO2-uitstoot behoorlijk teruggedrongen kunnen worden.

"We begeven ons op een veeleisende markt van gezonde voedingsproducten en willen ook aansluiten bij de internationale tendens om ecologische producten meer mogelijkheden te geven", aldus Mulkay.

"Omdat het om een natuurlijke beschermlaag gaat, zijn er geen nadelige gevolgen voor de menselijke gezondheid."

Bron: IPS, Foto: momentcaptured1 via flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken