08-07-2013 12:11 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Hoge concentraties broeikasgassen in de atmosfeer tasten mogelijk de kwaliteit van vlees aan. Dat concludeert Embrapa, het Braziliaanse centrum voor landbouwonderzoek.

We maken ons veelal druk om de opwarming van de aarde die we veroorzaken met de grootschalige uitstoot van broeikasgassen. Echter lijkt het erop dat hoge concentraties broeikasgassen in de atmosfeer ook slecht zijn voor de groei van planten. Die planten worden gegeten door veedieren, die op hun beurt weer slechter vlees leveren.

Wetenschappers hebben aangetoond dat Brachiaria -een tropisch gras dat het meest voorkomt in Brazilië en waar het veel vee van graast- onder hoge CO2-concentraties sneller groeit maar minder voedingsstoffen bevat. Zij baseren dit op vermoedelijke CO2-concentraties in de atmosfeer rond 2040.

“Doordat de planten meer onverteerbare vezels zullen bevatten zal het vee wel meer te eten hebben, maar slechter gevoed worden en vlees van mindere kwaliteit gaan leveren.” zegt Adibe Luiz Abdalla, onderzoekscoördinator van het Climapest project. "Hierdoor zullen we andere bronnen van voedingsstoffen moeten ontwikkelen om de kwaliteit van het vlees en de gezondheid van het vee op peil te houden."

Het Climapest project

Het Climapest project werd ontwikkeld in het Embrapa kantoor in Sao Paulo. In twaalf experimentele opstellingen van tien vierkante meter werd de CO2-concentratie van ongeveer 370 tot 390 ppm (parts per million) verhoogd naar 590 tot 600 ppm. Dit komt overeen met de verwachtte CO2-concentraties in onze atmosfeer rond 2040 als de huidige trend van CO2-uistoot doorzet. .

Niet alleen voor de grassen zijn de broeikasgassen slecht nieuws. Volgens Abdalla zouden de hoge concentraties broeikasgassen soortgelijke effecten kunnen hebben op gewassen als katoen, rijst en graan, maar dit is nog niet bestudeerd.

21 procent van al het rundvlees ter wereld komt uit Latijns-Amerika, met name uit Argentinië en Brazilië. Ook komt 17 procent van al het kippenvlees hier vandaan.

Experts benadrukten deze week nog dat Latijns-Amerika een cruciale rol speelt bij de wereldwijde vraag naar meer voedsel.

Bron: IPS

Foto: