Texelse start-up teelt zeewier voor voeding en meststoffen

31-05-2016 14:28 | Door: Chris Thijssen

De start-up Waddenwier is er op Texel in geslaagd met zeewater Nederlands zeewier te telen. Het uiteindelijke doel is biologische teelt van het wier.

Dat schrijft MissetHoreca. Waddenwier teelt het wier op Texel in grote betonnen bassins, waar dagelijks uit kan worden geoogst. Na het oogsten wordt het zeewier schoon gespoeld. Het grootste deel van het wier wordt gedroogd en verpakt voor consumptie. Het bedrijf MarcFoods brengt op basis van dit gedroogde wier gedroogd truffelwier en zeewierzout op de markt.

De Texelse start-up is onderdeel van het Zilt Proefbedrijf op Texel, dat onderzoek doet naar de teelt van zouttolerante gewassen op verzilte grond. Samen met Zilt Proefbedrijf doet Waddenwier ook onderzoek naar het ontwikkelen van een biologische meststof op basis van zeewier.

Dubbele opbrengsten

In de eerste tests onder zilte omstandigheden in Pakistan wist het bedrijf met de juiste hoeveelheid zeewierbemesting dubbele opbrengsten te behalen.

In de toekomst wil Waddenwier zich volgens MissetHoreca specialiseren en de teelt van zeewier verder ontwikkelen. Doel is om het wier biologisch te gaan telen onder gecontroleerde omstandigheden als gecertificeerd Waddengoud-product. Dit keurmerk garandeert dat het milieu bij deze manier van telen niet wordt belast.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: MissetHoreca, Waddenwier | Foto: Michael Ocampo, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken