Plastics uit water van Mars

Plastics uit water van Mars

08-07-2013 15:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Afvalwater van de Marsfabriek in Veghel, de grootste chocoladeproducent van Europa, voedt bacteriën die bioplastics produceren.

In een proefproject vlak bij de Marsfabriek wordt het chocoladebruine, zoet geurende afvalwater gebruikt voor het voeden van bacteriën die bioplastics maken. PhD-student Jelmer Tamis van de TU Delft en Avans Academy-student Casper Borsje runnen de testfabriek.

Het afvalwater, dat vol suikers en vetzuren zit, wordt gevoed aan bacteriën die het mengsel omzetten in bacteriële vetten die polyhydroxy alkanoaten genoemd worden. Polyhydroxy alkanoate (PHA) kan gebruikt worden als grondstof voor biologisch afbreekbare plastics.

De testfabriek zal waarschijnlijk tot het eind van 2013 in gebruik zijn. Tegen die tijd hopen Tamis en Borstje het proces geoptimaliseerd te hebben. Als het de studenten lukt om de productie van PHA te optimaliseren en de kosten te verlagen van €8 per kilogram naar €2 per kilogram zal Mars de bioplastics gaan gebruiken voor zijn wikkels.

Bron: Plasticvision.be

Foto: Astrid Kopp via flickr

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken