Nieuwe standaard moet voedselverspilling tegengaan

Voedsel

07-06-2016 16:20 | Door: Chris Thijssen

De Food Loss and Waste Accounting and Reporting (FLW) Standard moet voedselverspilling tegengaan door voor bedrijven en landen inzichtelijk te maken op welk gebied ze efficiënter kunnen werken.

De nieuwe standaard is ontwikkeld door verschillende internationale organisaties, zoals de Food and Agriculture Organization van de Verenigde Naties (FAO), het EU-project Fusions, de World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) en The Waste and Resources Action Programme (Wrap). De partijen presenteerden de standaard maandag tijdens de Global Green Growth Forum (3GF) 2016 Summit in Kopenhagen.

Jaarlijks gaat er volgens de FAO ongeveer een derde, of $ 940 mrd aan voedsel verloren. De FLW Standard is volgens de organisaties de eerste standaard van globale definities en rapportage-eisen voor bedrijven en landen om voedselverlies en -verspilling consistent te meten, te rapporteren en te beheren.

Variërende definities

De standaard komt volgens de ontwikkelaars op het moment dat een toenemende hoeveelheid overheden, bedrijven en andere instanties toezeggingen doen om voedselverspilling en afval terug te dringen. De meeste organisaties weten echter niet hoeveel voedsel er verloren gaat of wordt verspild en of dat de verspilling in hun eigen operaties of bij toeleveranciers plaatsvindt, stellen zij.

Bovendien stellen de organisaties dat de definities van voedselverlies en –verspilling variëren, waardoor het lastig is om data te vergelijken en effectieve strategieën te ontwikkelen. De FLW Standard moet bedrijven, landen, steden en andere instanties inzicht geven in de hoeveelheid voedsel die verloren gaat en waar de verspilling ontstaat. Op basis daarvan zouden ze het probleem gerichter kunnen aanpakken.

Voedselverspilling significant terugdringen

“Dat we een derde van het geproduceerde voedsel weggooien, is een duidelijk symptoom van een wereldwijd voedselsysteem dat in de problemen zit”, zegt Peter Bakker, president en CEO van de WBCSD.

“De FLW Standard is cruciaal om een betrouwbare basislijn voor gestroomlijnde en efficiënte actie neer te zetten voor landen, steden en kleine en grote bedrijven in de voedselketen. Samen met tastbare bedrijfsoplossingen kan de standaard helpen om voedselverspilling wereldwijd significant terug te dringen.”

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: World Resources Institute | Foto: public domain https://pixabay.com/nl/fruit-tomaten-plantaardige-mand-752155/

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.



Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken