Hoe Bacardi zijn uitstoot nog verder terugdringt

17-06-2016 09:36 | Door: Chris Thijssen

Bacardi Limited heeft naar eigen zeggen vooruitgang geboekt op het gebied van duurzaamheid. Een nieuwe biomassa-installatie op een Schotse destilleerderij moet de uitstoot van broeikasgassen bovendien nog verder terugdringen.  

Dat blijkt uit het achtste duurzaamheidsrapport van Bacardi. Het rapport meldt onder meer dat de drankengigant in 2014-2015 zijn waterefficiëntie met 3,2 procent heeft verbeterd ten opzichte van het jaar ervoor. In totaal gebruikte het bedrijf meer dan 3,6 miljoen kubieke meter water. Dit komt neer op een besparing van 45,4 procent ten opzichte van het basisjaar 2006.

Daarnaast wist Bacardi de uitstoot van broeikasgassen met 3,7 procent ter verminderen. Dat is vooral te danken aan een betere energie-efficiëntie, stelt het bedrijf. Ten opzichte van 2006 zijn de emissies van broeikasgassen met 32,3 procent teruggedrongen.

Bacardi stelt zichzelf nu als doel om in 2015/2016 3 procent minder water in zijn productiefaciliteiten te gebruiken ten opzichte van het voorgaande jaar. De uitstoot van broeikasgassen moet met 15 procent worden verminderd.

Duurzaam suikerriet

De drankenproducent wil ook zijn productieketen verduurzamen. In 2014-2015 was volgens Bacardi 19 procent van zijn op suikerriet gebaseerde producten afkomstig van gecertificeerde bronnen uit Europa of de Verenigde Staten. In 2017 moet deze hoeveelheid op 40 procent liggen.

Het rapport meldt verder dat 0,74 procent van Bacardi’s afval op de stortplaats belandde. Daarnaast werd 0,1 procent verbrand. De resterende hoeveelheid afval, wat neerkomt op 171.810 ton materiaal, is volgens het bedrijf gerecycled, hergebruikt of teruggewonnen.

Biomassaketels

Het jaar 2014-2015 stond verder in het teken van de plaatsing van een biomassa-installatie op zijn whisky-distilleerderij in het Schotse Aberfeldy en op een tequiladestilleerderij in het Mexicaanse Arandas. Op dit moment installeert Bacardi een derde biomassa-installatie op zijn Royal Brackla-destilleerderij in Schotland. Samen moeten de drie ketels, die draaien op houtpellets, de uitstoot van broeikasgassen van het bedrijf met nog eens 15 procent verminderen.

“Terwijl we continu verder bouwen op onze beloftes om schadelijk drankgebruik te verminderen en het verantwoord gebruik van onze producten promoten, focussen we ook op onze ambitieuze ecologische doelstellingen”, zegt Rick Wilson, senior vice president corporate responsibility van Bacardi. “Niet alleen om onze impact te verkleinen, maar ook om iets toe te voegen om een nog duurzamer bedrijf te worden op de lange termijn.”

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Bacardi | Foto: public domain

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken