Hoe Heineken in Oostenrijk CO2-neutraal brouwt

Heineken Brouwerij Göss

24-06-2016 10:02 | Door: Chris Thijssen

De Göss-brouwerij van Heineken in Oostenrijk opereert sinds kort volledig CO2-neutraal. De brouwerij zou de eerste ter wereld zijn die dat op deze schaal voor elkaar krijgt.

Zo draagt de brouwerij, die dagelijks 1,4 miljoen flessen bier produceert, bij aan de doelstelling van Heineken om in 2020 40 procent minder CO2 uit te stoten.  

De brouwerij in Göss maakt volledig gebruik van elektriciteit afkomstig uit duurzame energiebronnen, zoals waterkracht, thermische zonne-energie, biogas en overtollige warmte van een nabijgelegen zagerij. De warmte die ontstaat tijdens het brouwproces wordt bovendien gebruikt voor de verwarming van water. Daarnaast moet een nieuw kooksysteem tijdens het brouwen elektriciteit en water besparen.

Biogas

Het biogas dat Heineken gebruikt, is afkomstig van vergist brouwerijafval. De brouwerij heeft een eigen vergistingsinstallatie, die jaarlijks 18.000 ton graan, filterresiduen en andere bijproducten uit het brouwproces verwerkt tot biogas. Residuen die na dit proces overblijven, worden gebruikt als meststof.

Daarnaast zet Heineken in op lokale inkoop. Zo zijn alle grondstoffen die de Göss-brouwerij gebruikt afkomstig uit Oostenrijk.

Door deze maatregelen kan de brouwerij zijn netto-uitstoot van CO2 met 3.000 ton per jaar verminderen, stelt Heineken.

Bekijk hieronder hoe de Göss-brouwerij CO2-neutraal opereert:

EU-awards

Voor zijn inspanningen in Oostenrijk werd Heineken onlangs beloond met de EU Sustainable Energy Award in de bedrijfscategorie en met de EU Citizen’s Choice Award. “Duurzaamheid is een belangrijke businessprioriteit voor Heineken en onze Brewing a Better World-strategie omvat zes kerngebieden, waaronder de reductie van CO2-uitstoot”, zegt Roland Verstappen, director for public and government affairs van Heineken. “We streven in alle onze brouwerijen duurzaamheid na, maar de Göss-brouwerij steekt er bovenuit.”

Klimaatneutraal Zoeterwoude

Ook in zijn fabriek in Zoeterwoude wil Heineken in 2020 klimaatneutraal opereren. Om dit te bereiken, plaatste de bierbrouwer onlangs vier windturbines op het terrein. De windturbines gaan ruim 12 megawatt leveren, ruim 40 procent van de benodigde elektriciteit van de brouwerij.

Bekijk hier de inspanningen van de brouwerij in Zoeterwoude:

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Heineken | Infographic: Robin de Boer


 

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.



Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken