27-06-2016 12:01 | Door: Chris Thijssen

De voedingsmiddelenindustrie en landbouw zijn verantwoordelijk voor een kwart van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Bedrijven moeten samen met toeleveranciers de uitstoot in hun productieketen terugdringen.

Dat stelt Oxfam Novib op basis van het rapport Feeding Climate Change. Hiervoor onderzocht onderzoeksbureau CE Delft de uitstoot en het watergebruik van de wereldwijde voedselproductie.

Uit het rapport blijkt onder meer dat de top 5 van meest vervuilende voedselgewassen, rijst, soja, maïs, tarwe en palmolie, verantwoordelijk zijn voor de uitstoot van in totaal 3 gigaton broeikasgassen. Hiermee produceren deze gewassen meer broeikasgassen dan ieder land. Alleen China en de Verenigde Staten zouden hoger scoren.

Duurzamere productiemiddelen

Het rapport stelt dat bedrijven die zich bezighouden met de teelt van deze vijf voedingsmiddelen ‘drastische emissiereducties’ moeten invoeren om de doelen van het Parijse Klimaatakkoord om de uitstoot tot ‘netto-nul’ te reduceren voor 2050 om zo de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius, te behalen.

"Het wordt tijd dat de manier waarop wij ons voedsel produceren verandert. We weten dat 's werelds belangrijkste gewassen zowel de oplossing voor hongerbestrijding zijn, maar ook bijdragen aan klimaatverandering”, zegt Willemijn de Iongh, land- en klimaatexpert van Oxfam Novib. “De grote internationale voedselmiddelenbedrijven moeten de broeikasgasuitstoot in hun productieketen verminderen en hun productiemiddelen veel duurzamer maken.”

Volgens De Iong moeten deze bedrijven daarnaast kleinschalige boeren ondersteunen, zodat zij de effecten van klimaatverandering, zoals droogte, overstromingen en ander extreem weer, het hoofd kunnen bieden. “Kleine boeren zijn nog steeds zeer belangrijk voor de mondiale voedselproductie.”

Honger in 2050

Volgens het rapport zijn de in totaal zeventien onderzochte voedselgewassen goed voor 42 procent van de totale wereldwijde voedselproductie en nemen deze 80 procent van de wereldwijde waterschaarste voor hun rekening. Oxfam Novib voorspelt dat klimaatverandering de productie van deze voedselgewassen negatief zal beïnvloeden.

Tegelijkertijd zijn de gewassen noodzakelijk voor het voeden van miljoenen mensen wereldwijd, stelt de organisatie. Zo verwacht Oxfam Novib dat door klimaatverandering in 2050 het aantal ondervoede kinderen onder de vijf jaar toeneemt met 25 miljoen personen en dat 50 miljoen meer mensen honger zullen lijden.

Ambitieuzere doelen

“Als we onze wereldwijde uitstoot van broeikasgassen niet verminderen, stevenen we gezamenlijk af op meer honger, meer natuurrampen en overstromingen. Ook in het natte Nederland”, zegt De Iongh.

“Bedrijven moeten ambitieuzer zijn in de doelen die zij zichzelf stellen en dat geldt ook voor hun toeleveranciers, ze moeten hun uitstoot terugdringen, actief investeren in de weerbaarheid van kleine boeren, en zich uitspreken over de noodzaak om klimaatverandering aan te pakken tegenover overheden en consumenten.”

Bron: Oxfam Novib | Foto: public domain