Coca-Cola-fabriek in Dongen verduurzaamt frisdrankproductie

Coca-Cola Dongen

29-06-2016 07:40 | Door: Chris Thijssen

De vernieuwde fabriek van Coca-Cola in Dongen bevat voor miljoenen aan efficiënte en duurzame systemen. Dit is volgens de frisdrankproducent een nieuwe stap richting een toekomst met minder CO2-uitstoot en energiegebruik.

De fabriek, die maandag officieel werd geopend door minister-president Mark Rutte, produceert zo’n 85 procent van alle frisdranken die Coca-Cola in Nederland verkoopt. Coca-Cola investeerde de afgelopen drie jaar € 90 mln om de productiefaciliteit zo efficiënt en duurzaam mogelijk te maken.

Zo is de fabriek uitgerust met een volledig geautomatiseerde glaslijn, die per uur 55.000 flessen reinigt en vult. Dat zijn er ruim 20.000 meer dan voorheen. De flessenspoelmachine is ontworpen om met 50 procent minder water flessen te reinigen. Doordat de machine ook is voorzien van een systeem voor warmteterugwinning, wordt zo’n 30 procent minder energie in de vorm van stoom gebruikt.

Coca-Cola Dongen

CO2-reductie van 13.267 kilo

Daarnaast bevat de fabriek een nieuw geautomatiseerd magazijn met een capaciteit van 36.600 pallets. De inzet van het efficiënte ‘high rise’-systeem, dat pallets met flessen klaarzet voor transport, bespaart volgens Coca-Cola jaarlijks 4.584 vrachtwagenritten. Dit staat gelijk aan ruim 12.000 kilometer per jaar en een CO2-reductie van ruim 13.267 kilo per jaar. 

Het systeem wekt bovendien nog eens 10 tot 20 procent van het totale energiegebruik van de fabriek in Dongen op. Dat gebeurt wanneer het high rise-systeem de pallets vanuit het magazijn naar beneden vervoert of als het systeem afremt.

Verder zijn de daken vernieuwd en heeft Coca-Cola een nieuwe installatie voor het verpakken van de frisdranken in gebruik genomen.

Vernieuwen en investeren

Volgens Jaap Wassink, vicepresident en country director van Coca-Cola European Partners Nederland is Coca-Cola met de vernieuwde fabriek klaar voor de toekomst in Nederland. “Een toekomst waarin we met alle medewerkers de lekkerste frisdrank ter wereld blijven maken, op een innovatieve, efficiënte, verantwoorde en vooral duurzame manier. Waarin we blijven vernieuwen en investeren om de consument optimaal te bedienen”, zegt hij in een persbericht.

“Een toekomst waarin we de helft minder CO2 uitstoten, waarin we energie besparen en zo min mogelijk grondstoffen gebruiken. Waarin we alles wat we gebruiken ook recyclen en waarin we over enkele jaren nog maar 1,2 liter water nodig hebben om 1 liter frisdrank te maken”, vervolgt de vicepresident.

Ingrediënten

Duurzaam ingrediëntengebruik draagt daar volgens Coca-Cola ook aan bij. Zo gebruikt het bedrijf in Dongen al langer zoveel mogelijk van lokale ingrediënten, zoals water uit de lokale bron De Wildert en duurzaam geteelde Nederlandse suikerbieten.

Repack-lijn

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Coca-Cola Nederland | Foto's: Coca-Cola Nederland (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)
 

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.



Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken