Interesse vanuit horeca voor duurzame ketchup

The Ketchup Project

30-06-2016 18:16 | Door: Chris Thijssen

The Ketchup Project heeft ruim voor tijd het doelberag gecrowdfund om ketchup, gemaakt van gedroogde tomaten uit Kenia, op de markt te brengen. De duurzame ketchup moet voedselverspilling tegengaan.

De start-up startte begin juni een crowdfundingcampagne voor een bedrag van minimaal € 10.000. Dit bedrag is met nog tien dagen op de teller ruim behaald. Hiermee kan The Ketchup Project de ketchup samen met Keniaanse boeren in Nederland introduceren. "De campagne loopt de komende dagen echter nog stevig door", vertelt medeoprichter Anne Janssens. "Hoe meer er wordt verkocht, des te groter de impact op de Keniaanse landbouw."

De ketchup wordt gemaakt van gedroogde tomaten, afkomstig van Keniaanse boeren. Volgens Janssens blijven deze tomatenboeren vaak met overschotten zitten. Hierdoor wordt ruim 40 procent van de tomatenoogst weggegooid. De boeren lopen daardoor een groot deel van hun inkomsten mis.

Voedselverspilling

Om deze overschotten waarde te geven, werkt The Ketchup Project samen met boeren om de tomaten te drogen en er ketchup van te maken. Dat vermindert niet alleen voedselverspilling, maar levert de boeren ook nog eens twintig keer meer op dan de verkoop van verse tomaten aan de lokale markt.

De start-up ondersteunt boeren bij het investeren van deze extra inkomsten in essentiële levensverbeteringen van hun gemeenschappen, zoals scholing, gezondheidszorg en huisvesting.

Horeca

Volgens Janssens is er veel animo voor de duurzame ketchup. Niet alleen vanuit particulieren, maar ook vanuit horecaondernemers. Zo hebben verschillende restaurants en cafés zich gemeld voor een samenwerking met The Ketchup Project.

“Op de flesjes komt onder meer te staan waarom het betreffende restaurant of café dit project ondersteunt”, zegt Janssens. “Zo kunnen horecaondernemingen laten zien dat ze zich aan een goed doel verbinden. Dat is niet alleen leuk voor ons, maar ook voor hen. Het zou natuurlijk mooi zijn als deze partijen blijvend flesjes kopen.”

Minder suiker

De komende maanden heeft de start-up gereserveerd voor het bedenken van een officiële merknaam en logo voor de ketchup. Daarnaast streeft Janssens ernaar het verhaal achter het product nog meer onder de aandacht te brengen, onder meer door het organiseren van events, zoals proeverijen en samenwerkingen met restaurants.

Uit de eerste smaaktesten blijkt al dat de Keniaanse ketchup in de smaak valt, zegt Janssens. “We gebruiken ruim 30 procent minder suiker dan veel andere ketchupmerken, maar de smaak wordt zeer goed beoordeeld. Dus ook op zichzelf, zonder het verhaal erachter, is het een goed product.”

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Foto’s: The Ketchup Project (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.



Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken