Eierschalen als duurzaam vulmiddel voor plastic

Eieren

04-07-2016 09:05 | Door: Chris Thijssen

De Britse eierverwerker Just Egg zet zijn eierschalen voortaan in als duurzaam vulmiddel voor plastic. Door het restproduct nieuwe waarde te geven, ontstaat een nieuw businessmodel.

Dat schrijft The Guardian. Just Egg gebruikt hardgekookte eieren voor de productie van eiersalade en andere eiersnacks. Wekelijks pelt het bedrijf 1,5 miljoen eieren, wat bergen eierschaal oplevert. De eiwitresten die aan deze schalen blijft zitten, rotten snel en veroorzaken stank. Daarom moeten bedrijven dit restproduct naar de stortplaats brengen.

Dat kost Just Egg jaarlijks zo’n £ 50.000 (circa € 60.000), een flink bedrag voor een bedrijf met een omzet van £ 4,2 mln in 2015 (circa € 5 mln).

Duurzame recycling

Om die reden ontwikkelde het bedrijf in samenwerking met onderzoekers van de Leicester University een manier om de eierschalen duurzaam te recyclen. Uiteindelijk wisten ze de schalen te gebruiken als vulmiddel om plastic sterker te maken. Eierschaal bestaat net als kalk, dat vaak wordt gebruikt als vulmiddel, uit het slijtvaste calciumcarbonaat. Dat maakt de schalen geschikt voor deze toepassing.

Om de eierschalen snel te kunnen verwerken, breidde Just Egg zijn productiefaciliteit in Leicester uit met een nieuwe verwerkingslocatie. De eierschalen worden per transportband van de fabriek naar de nieuwe locatie vervoerd. Daar worden ze met messen fijngehakt.

JustEgg

Vervolgens worden de eierschalen met een oplossing op waterbasis gewassen om het achtergebleven eiwit te verwijderen. De membranen worden behouden, omdat de onderzoekers ook daarvoor potentiële toepassingen zien. Zo onderzoeken ze de mogelijkheid om het materiaal te gebruiken in wondverband.

Tot slot worden de schone eierschalen vermalen tot een poeder, dat wordt gedroogd tot vulmiddel.

‘Fortuin besparen’

Volgens JustEgg hebben al ‘honderden’ bedrijven interesse getoond in het duurzame vulmiddel op basis van eierschaal. “Plastics kosten £ 2.000 (€2.400 per ton), dus je kunt een fortuin besparen als je 30 tot 40 procent eierschaal als vulmiddel gebruikt”, zegt Andy Abott, een van de betrokken onderzoekers, tegen The Guardian.

Bodemverbeteraar

Ook het Nederlandse verwerkingsbedrijf Frisian Egg ziet kansen in de benutting van eierschalen. Zo onderzoekt het bedrijf samen met Wageningen UR hoe het restproduct kan worden ingezet.

Mogelijk kunnen de schalen, een bron van kalk, worden ingezet als bodemverbeteraar of als strooisel in koeienstallen. Het bedrijf onderzoekt daarnaast of het membraan kan worden verkocht aan de farmaceutische industrie.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: The Guardian, JustEgg | Foto’s: JustEgg (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.



Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken